Cautare
, Contributor

Forbes.com

Sănătate |
|

Sistemul de sănătate din România, un mecanism autodistructiv

sistemul_de_sanatate.jpg
În țara care este pe primul loc în topul bolnavilor de cancer cervical și pe locul 69 în topul investițiilor în sănătate, o reformă fundamentală este singura metodă prin care poate fi creat un sistem de sănătate sustenabil este de părere Zahal Levy, Președintele MediHelp International.

Lipsa investițiilor, nivelul ridicat de birocrație, lipsa facilităților fiscale și subdezvoltarea sistemului privat sunt principalele probleme ale sistemului național de sănătate actual.

În România mii de persoane mor în fiecare an din cauza bolilor de inimă, atacurilor cerebrale, hipertensiunii sau a bolilor de plămâni sau ficat. În același timp, cheltuielile lunare ale Guvernului României pentru sănătate sunt de aproximativ 27 de Euro/locuitor, comparativ cu cele ale Guvernului Germaniei, care alocă peste 230 de Euro lunar pentru fiecare locuitor. În plus, previziunile referitoare la raportul dintre persoanele active și cele asistate social în România sunt extrem de sumbre: în anul 2060 vor fi doar două persoane între 15 și 64 de ani, pentru fiecare persoană de peste 65 de ani. Acest raport va avea un impact negativ vizibil asupra bugetului sistemului național de sănătate.

Totodată, sistemul legislativ actual a permis beneficii fiscale pentru abonamentele medicale vândute pe modelul polițelor de asigurare, dar cu amendamentul că sunt deductibile, fiind etichetate drept “medicina muncii”.

“Structura existentă le permite managerilor să ascundă abonamentele medicale premium sub “umbrela” cheltuielilor pentru medicina muncii, realizate în cadrul companiilor. Aceasta conduce la pierderea unor sume importante de la bugetul de stat. În plus, nu este corect ca angajații să  aibă acces la un singur furnizor de servicii medicale. Ar trebui să existe facilități fiscale și libertate de alegere”, spune Zahal Levy, Președintele MediHelp International.

Reforma fundamentală – Salvarea sistemului de sănătate din România

“Doar privind atent și obiectiv în interiorul structurii existente vom putea identifica ce trebuie cu adevărat schimbat în sistemul de sănătate din România. Nu există o soluție magică pentru rezolvarea tuturor problemelor sistemului de sănătate, dar pot fi luate măsuri graduale care să prevină colapsul întregului sistem”, adaugă Zahal Levy, Președintele MediHelp International.

Printre măsurile pe care le propune Președintele MediHelp International pentru reforma acestui sistem se numără: descentralizarea sistemului de sănătate, finanțarea (creșterea cheltuielilor guvernamentale pentru acest sector, perceperea de taxe și contribuții, etc), privatizarea și oferirea unui suport semnificativ investitorilor privați din domeniul asigurărilor private de sănătate și al serviciilor medicale.

“Reforma nu este niciodată ușoară, dar în acest moment guvernul nu poate decât să remedieze situația din aproape în aproape, lucrând cu oameni competenți. În mod cert trăim vremuri extrem de grele și avem nevoie de cât mai multă protecție. Trebuie să urmăm exemple internaționale, pe care să le adaptăm și localizăm pentru piața națională astfel încât să obținem un sistem funcțional și profitabil pentru toți cei implicați: cetățeni, guvern și furnizori privați”, concluzionează Zahal Levy.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii