FacebookTwitterLinkedIn

Boardul Comitetului Naţional de Supraveghere Macroprudenţială recomandă băncilor să menţină nivelurile majorate ale rezervelor de capital.

Menţinerea nivelurilor majorate ale rezervelor de capital din profiturile obţinute are ca scop gestionarea adecvată a riscurilor.  Nivelurile lichidităţii şi solvabilităţii sectorului bancar sunt adecvate, iar profitabilitatea permite menţinerea rezervelor de capital, potrivit Comitetului Naţional de Supraveghere Macroprudenţială (CNSM).

În 2023 sistemul bancar românesc a înregistrat un profit net record, de 13,7 mld. lei, în creştere cu 35% faţă de 2022. CNSM a aprobat, în prima şedinţă din acest an, recomandarea de a menţine nivelul ridicat, de 1%, al ratei amortizorului anticiclic, adică a nivelului ridicat al rezervelor de capital, pentru a gestiona adecvat riscurile sistemice, inclusiv pe fondul incertitudinilor geopolitice regionale sau globale, potrivit informaţiilor CNSM. Amortizorul anticiclic de capital are ca scop creşterea rezilienţei sectorului bancar la pierderile potenţiale induse de o majorare ciclică a riscurilor.

„Se menţine, astfel, rata amortizorului la nivelul de 1 la sută, pentru a gestiona adecvat riscurile sistemice de natură ciclică, inclusiv pe fondul incertitudinilor geopolitice regionale sau globale. Decizia este în continuare oportună în contextul în care nivelurile lichidităţii şi solvabilităţii sectorului bancar sunt adecvate, iar profitabilitatea permite menţinerea rezervelor de capital“, potrivit CNSM.

Fii la curent cu tot ce contează în business-ul din România și abonează-te la canalul nostru de Whatsapp Forbes Romania