FacebookTwitterLinkedIn

Cine este cu adevărat Silviu Prigoană: cel care vorbeşte mult şi aiurea la TV sau cel care face business? Poate doar Adriana Bahmuţeanu ştie să răspundă la această întrebare. La începutul acestui an, Alianţa pentru o Românie Curată i-a acordat deputatului Silviu Prigoană premiul „Pericol legislativ în acţiune“ pentru iniţiativele legislative trăsnite pe care le-a susţinut în Parlament. E un premiu simbolic, care sugerează că destinul, deseori, este mai puternic decât orice plan de afaceri sau înţelegeri de business: cel mai mare gunoier al ţării, adică Silviu Prigoană, care deţine firma de salubritate Rosal, primeşte o distincţie cu conotaţii ironice din partea Alianţei pentru o Românie Curată. Premiul este justificat.

În mandatul său de până acum, deputatul Silviu Prigoană s-a remarcat cu câteva iniţiative aiuristice, care au stârnit numeroase reacţii şi comentarii în societatea românească: transformarea Casei Poporului în mall, legalizarea prostituţiei, tăierea salariilor preoţilor, desfiinţarea canalelor TVR 3 şi TVR Info aparţinând televiziunii publice sau înlocuirea denumirii de „rrom“ cu cea de „ţigan“. Aiureala poate fi scuzată dacă admitem pragmatismul omului de afaceri. Dar modul dezlânat şi neserios prin care şi-a susţinut în public aceste iniţiative l-a aruncat de fiecare dată pe Silviu Prigoană în tomberonul băşcăliei. El se numără printre analiştii şi comentatorii care par să clămpănească (în trei schimburi) la talk-show-urile televiziunilor de ştiri. Prigoană este în stare să vorbească despre orice, la orice oră, cu o nonşalanţă dezarmantă. De aici, percepţia că nu merită să-l iei în serios, pentru că omul spune numai lucruri trăsnite. Dar în afaceri, el nu are deloc alura de trăsnit.

Silviu Prigoană deţinea participaţii la 14 societăţii comerciale, în valoare totală de 4.500.000 lei (aproximativ 1,05 milioane de euro), în mai 2001, dată la care parlamentarul şi-a completat declaraţia de avere. La alte 55 de firme la care deţine acţiuni are acordate împrumuturi în nume personal în valoare de 2,6 milioane de euro. Averea lui Prigoană cuprinde terenuri agricole cu o suprafaţă totală de şase hectare şi 0,13 hectare de terenuri în intravilan. Terenurile cu imobile au o suprafaţă totală de 3.490 de metri pătraţi. Silviu Prigoană şi soţia sa Adriana Bahmuţeanu au nouă case şi trei apartamente cu o suprafaţă totală de 2.150 de metri pătraţi. Colecţia de tablouri este declarată la valoarea de 50.000 de euro, iar cea de numismatică la 100.000 de euro.

La data completării declaraţiei de avere, Silviu Prigoană nu avea depozite bancare semnificative. În schimb, valoarea creditelor se ridica în mai 2011 la 2,91 de milioane de lei şi 5,3 milioane de euro. Ipotecile se ridică la 2,7 milioane de lei şi 5.045.000 de euro. „Perla Coroanei“ în afacerile lui Prigoană rămâne compania Rosal Grup, la care deţine un pachet majoritar de 67%, în valoare de 4,48 de milioane de lei. În calitate de acţionar la Rosal Grup, Silviu Prigoană a încasat în ultimul an dividende în valoare de aproximativ 1.600 de euro pe lună. Din vânzarea unui apartament din Chicago (SUA), deputatul a obţinut 695.000 de dolari. Parcurgând averea deputatului din declaraţia depusă la Parlament, se păstrează percepţia că avem de-a face cu doi Prigoană: unul care ştie să numere şi să facă bani şi altul care vorbeşte continuu şi degeaba la televizor.

Vezi care era averea lui Silviu Prigoană în 2010