FacebookTwitterLinkedIn

Compania elvețiană Clariant a început producția de etanol celulozic sunliquid la fabrica din Podari, lângă Craiova, și a încheiat un acord multi-anual cu grupul Shell pentru vânzarea întregii cantități.

Fabrica, inaugurată în octombrie 2021 în Podari, în urma unei investiții de 140 milioane de euro, va procesa anual aproximativ 250.000 de tone de paie pentru a produce 50.000 de tone de etanol celulozic.

Etanolul celulozic rezultat poate fi utilizat pentru amestecarea în combustibilul convențional, dar are și alte oportunități de valorificare, putând fi folosit în produsele chimice cu o bază bio, precum și în combustibilul sustenabil utilizat în aviație.

„Protejarea climei este o parte centrală a misiunii noastre Greater chemistry – between people and planet. Biocarburanții și substanțele biochimice obținute din reziduuri agricole joacă un rol decisiv, deoarece reduc emisiile de gaze cu efect de seră”, a declarat Conrad Keijzer, Chief Executive Officer la Clariant.

Unitatea de producție este construită pe o suprafață de 10 hectare și are aproximativ 100 de angajați. Pentru a asigura furnizarea materiei prime necesare, Clariant a semnat contracte cu peste 300 de fermieri locali.

Biocombustibilul avansat produs prin procesul tehnologic sunliquid® ajută la decarbonizarea sectorului transporturilor, oferind economii de CO2 de până la 120%, comparativ cu combustibilii fosili. Este încurajator să vedem că, în ciuda pandemiei globale, am reușit să demarăm cu succes producția în fabrica noastră de etanol celulozic sunliquid”, a adăugat Christian Librera, Head of Business Line Biofuels & Derivatives la Clariant.