FacebookTwitterLinkedIn

Digitalul și tehnologia sunt utile doar atunci când sunt în serviciul consumatorilor, nu ca scop în sine, precizează Sharon Annette, Marketing Director la HEINEKEN România. Companiile trebuie să se concentreze pe construirea de experiențe și soluții digitale adaptate publicului țintă.

Forbes: Care au fost surprizele plăcute/pozitive din domeniul dvs de activitate pe care le-ați constatat în contextul instabil din ultimul an?

Sharon Annette: Într-adevăr, a fost un an care a adus un nou val de instabilitate în societate. Suntem atenți la felul în care oamenii sunt impactați de aceste transformări și încercăm să ne conectăm cât mai bine la ceea ce simt și gândesc aceștia, pentru că brandurile trebuie să transmită mesaje relevante pentru nevoile consumatorilor din acel moment.

Deși nu mai este o surpriză, ne-am bucurat să vedem din nou că solidaritatea învinge teama – românii i-au ajutat așa cum au putut pe vecinii lor din Ucraina, din momentul izbucnirii războiului. Iar brandurile s-au alăturat și chiar au coagulat forțe ale binelui în jurul unor inițiative de sprijin.

În ceea ce privește comportamentul de consum, anul trecut – când au fost ridicate restricțiile din perioada Covid – a adus și un apetit crescut al consumatorilor pentru experiențe, în toate formele: concerte, festivaluri de muzică, de artă sau de food. Acest lucru a oferit brandurilor noastre oportunitatea reconectării cu oamenii.

Chiar dacă nu a fost un an ușor pentru industria berii, apreciem aceste ocazii care ne ajută să construim pe termen lung.

Forbes: Ce s-a schimbat în bine, în ultimul an, în echipele de marketing/comunicare pe care le conduceți și în agențiile cu care colaborați?

Sharon Annette: La HEINEKEN, ne-am dezvoltat, în ultimii ani, abilitatea de a ne adapta planurile în funcție de transformările care au loc în jurul nostru, dar avem, totodată, și curajul de a menține pe termen lung direcția pe care ne-am asumat-o. 2022 nu a făcut excepție.

Adaptabilitatea nu înseamnă doar viteză de reacție, ci și curaj – iar noi ne-am păstrat curajul de a inova, chiar și în vremuri mai dificile. Fie că a fost vorba despre sortimente noi de băuturi sau campanii de marketing, nu am lăsat provocările să ne încetinească și am oferit consumatorilor inovații de impact.

A fost anul lansării Heineken® Silver – cea mai importantă extensie a brandului nostru emblematic, de la introducerea Heineken® 0.0, campania de marketing dedicată a fost pe măsură – cu multe elemente de pionierat, precum lansarea virtuală în Metaverse. 

Aș spune, deci, că ceea ce s-a schimbat în bine este chiar felul în care privim schimbarea.

Forbes: Care sunt așteptările/schimbările dvs în zona de tech/digital care vor avea o contribuție pozitivă asupra businessului în viitorul apropiat?

Sharon Annette: Zona tehnologică și digitală continuă să evolueze într-un ritm incredibil, inteligența artificială fiind acum senzația momentului.

Secretul este să fim la curent cu tehnologia, să continuăm să testăm și să învățăm, dar și să nu ne lăsăm orbiți de ea. Digitalul și tehnologia sunt utile doar atunci când sunt în serviciul consumatorilor, nu ca scop în sine.

Trebuie să ne concentrăm pe construirea de experiențe și soluții digitale adaptate publicului țintă, aliniate cu filozofia mărcilor.

Forbes: Cum arată în prezent consumatorul/clientul român după atâtea crize suprapuse

Sharon Annette: Provocările sociale și financiare influențează, cu siguranță, comportamentul de consum al oamenilor – de la o preocupare mai mare pentru cum își cheltuiesc bugetul, la un grad mai mare de conștientizare a problemelor sociale sau de mediu și căutarea unor branduri care demonstrează responsabilitate.

Provocările multiple pe care le-a întâmpinat societatea în ultimii ani creează, însă, și o dorință de evadare, prin momente dedicate relaxării, pasiunilor și intereselor proprii, bucuriei de a fi alături de cei apropiați – oportunitatea pentru branduri fiind de a facilita astfel de experiențe într-un mod autentic.

Forbes: Care sunt elementele care vă dau încrederea/optimismul că „viitorul sună bine” pentru marketing & comunicare și business în general?

Sharon Annette: Marketingul și comunicarea acționează, în ultimii ani, într-un mediu care se schimbă cu un ritm foarte alert.

Este un mediu provocator pentru profesioniștii din domeniu, suntem expuși la evoluții mult mai diverse, mai rapide și mai complexe.

Acest context lasă și loc pentru eroare, dar aspectul pozitiv este acela că avem, cu siguranță, un context bun pentru învățare, pentru evoluție și inovare.

(12 mai 2023)