FacebookTwitterLinkedIn

Moneda de aur are o valoare nominală de 100 de lei, la o puritate de 900%, un diametru de 21 de milimetri și o greutate de 6,452 de grame.

Cea din argint are o valoare nominală de 10 lei, la o puritate de 999%, cu un diametru de 37 de milimetri și o greutate de 31,103 grame.

Moneda din tombac cuprat are o valoare nominală de 1 leu, la o greutate de 23,5 grame, cu un diametru de 37 de milimetri.

Valoarea nominală a monedei din alamă, cu o compoziție de alamă Cu80Zn15Ni5, este de 50 de bani, pentru o greutate de 6,1 grame, un diametru de 23,75 milimetri şi o grosime a chenarului de 1,9 milimetri.

Aceste monede au putere circulatorie pe teritoriul României, tirajul fiind de 200 de seturi de trei monede (din aur, argint și tombac cuprat) şi 5.000 monede din alamă, pentru colecționare. Monedele vor fi ambalate, separat, în capsule de metacrilat transparent.

Seturile de trei monede vor fi însoţite de broşuri de prezentare redactate în limbile română, engleză şi franceză. Broşurile includ certificatul de autenticitate al emisiunii, pe care se găsesc semnăturile guvernatorului BNR şi casierului central.

Preţurile de vânzare, inclusiv broșura de prezentare, sunt de: 1.990 de lei, exclusiv TVA, pentru setul de trei monede (din aur, argint și tombac cuprat), şi de 10 lei, exclusiv TVA, pentru moneda din alamă, pentru colecționare.

Lansarea în circuitul numismatic a seturilor de trei monede și a monedelor din alamă, pentru colecționare, dedicate împlinirii a 100 de ani de la unirea Basarabiei cu România se realizează prin sucursalele regionale Bucureşti, Cluj, Iaşi şi Timiş ale BNR.

Toate monedele au același avers: în prim-plan, o imagine a clădirii Sfatului Țării din Chișinău, unde, la data de 27 martie 1918, s-a votat unirea Basarabiei cu România, iar, în plan secund, un fragment din Actul Unirii Basarabiei cu România; inscripţia în arc de cerc „ROMANIA”, stema României și anul de emisiune „2018”. Diferă doar valoarea nominală „100 LEI” pentru cea din aur, „10 LEI” pentru cea din argint, „1 LEU”pentru cea din tombac cuprat, „50 BANI” pentru cea din alamă.

Reversul comun tuturor monedelor (din aur, argint, tombac cuprat și din alamă) prezintă portretele și numele celor trei semnatari ai Actului Unirii Basarabiei cu România: Ion Inculeț, președinte al Sfatului Țării, Pantelimon Halippa, vicepreședinte, și Ion Buzdugan, secretar; inscripțiile „100 DE ANI DE LA UNIREA BASARABIEI CU ROMANIA” și „27 Martie 1918”.