FacebookTwitterLinkedIn

Compania FintechOS, înființată în 2017 și desemnată în 2020 „cel mai hot startup fintech al anului în Europa”, continuă să își consolideze poziția la nivel global, concentrându-se pe relația cu clienții și pe strategia comercială. Startup-ul românesc, care creează soluții digitale pentru industria serviciilor financiare, s-a clasat în 2021 în topul companiilor cu cea mai rapidă dezvoltare din regiune, ocupând locul al 16-lea  în categoria „Growth Stars”, potrivit clasamentului Deloitte Technology Fast 50.

În prezent, în domenii ca startup-uri sau companii antreprenoriale mai mari, în ceea ce privește revoluția digitală, în România ”stăm pe o mină de aur de inteligență naturală, o inteligență tehnologică foarte vie. În acest moment, este cea mai importantă resursă materială este inteligența naturală tehnologică, ce se poate exploata, trebuie doar să căutăm căile cele mai bune”, consideră Sergiu Neguț, Chief Strategy Officer FintechOS, invitat în emisiunea Forbes Power Breakfast.

Consumul de IT înseamnă digitalizare, însă în condițiile nivelului relativ slab de digitalizare al statului, asistăm la un decalaj: pe de o parte, suntem o piață extraordinară de producție de IT pentru piețele cele mai dezvoltate, de cealaltă suntem o economie în dezvoltare care nu are acces la aceste resurse. 

În contextul macroeconomic actual, ”piețele au acceptat că s-a terminat era banilor gratis și suntem într-o zonă în care ne pregătim, respectiv ne consolidăm pentru momentul în care piața de finanțare devine mai lichidă. În momentul în care reapar listări la bursă de companii de tehnologie în număr mare și cu parametri mai degrabă de creștere decât de profit așteptăm o reașezare a acestei piețe, dar între timp creștem compania, cu banii pe care îi avem”, explică Sergiu Neguț despre evoluția pieței în ultimii ani.

Resursa umană este printre cele mai importante avantaje ale pieței românești, creându-se un microecosistem care permite originarea de soluții de tehnologie la noi în țară, proces accelerat și de fenomenul UIPath. ”Industria IT din România a crescut pe centre de outsourcing ale marilor companii internaționale și câteva locale – care au crescut și ele în paralel – dezvoltând industria, nivelul de complexitate al proiectelor implementate, nivelul de complexitate intelectuală al problemelor și soluțiilor. Astfel a escaladat și costul muncii, de aceea spunem toți că IT-știi sunt scumpi. Mulți nu mai sunt doar programatori, au devenit arhitecți, manageri de proiect, manageri de produs, oameni cu responsabilități mult mai complexe în cadrul unor companii globale, aplicând principii pe care le-au văzut deja. Bucata asta de dezvoltare tehnologică începe să se dezvolte, economia se dezvoltă”, subliniază Neguț. 

Totodată, remarcă Sergiu Neguț, reputația bună a tehnologilor români din centre de outsourcing din ultimul deceniu a creat și un alt efect: a făcut proiectele de IT puternice, structurate, unaffordable pentru companiile mici antreprenoriale, locale, care nu au mai avut acces. ”A devenit tot mai greu pentru companiile mici să pună cap la cap resursele pentru a contracta genul acela de servicii de IT, pentru că acestea au devenit costisitoare. Asta a tras un pic în urmă piața locală din punctul de vedere al consumului de IT”. 

În ceea ce privește egalitatea de gen pe piața muncii din România, procentul de femei în industria IT este de 30%, în timp ce în țările occidentale dezvoltate este în jur de 10%. Potrivit statisticilor, România are una dintre cele mai mici diferențe de plată între bărbați și femei, de 2,4%, media europeană fiind de 13%. ”Suntem obișnuiți că piața muncii este fluidă, fiecare este plătit în funcție de ceea ce face și este aproape de neconceput să faci o diferență din acest punct de vedere. Partea mai puțin bună este că avem o parte mare din piață plătită cu salariul minim pe economie, care este același. Sunt industrii care plătesc bine și în care ponderea femeilor este mai mare decât în Occident. Un exemplu evident este industria bancară”, afirmă Neguț.

Totuși, deși statisticile privind piața muncii sunt încurajatoare, situația nu este la fel de bună în antreprenoriat, unde se schimbă lucrurile. ”Sunt relativ puține femei antreprenor care fac antreprenoriat de prosperitate, de scalare. Este posibil să pornească un număr de afaceri dar ele să fie gândite mai frecvent pentru niște valori care fac o lume mai bună și mai rar pe niște valori care să creeze o acumulare rapidă de capital care să fie exploatată pentru creștere mare. Din poziția de investitor, ce vrei, să fii investitor la ceva care face lumea mai bună sau la ceva care îți dă bani?”.

Potrivit reprezentantului FintechOS, compania se concentrează în prezent – având în vedere contextul generat de pandemie și război – pe relația cu clienții, pe dezvoltarea comercială și pe dezvoltarea produsului. ”Ținem legătura cu 20-30 de fonduri de investiții care știm că de îndată ce se va debloca piața ar putea să investească la noi, iar eu sunt implicat în tot ce înseamnă strategia de dezvoltare, care presupune intensificarea relației comerciale cu clienții, o atenție sporită la nivelul lor de satisfacție pentru produsele și serviciile pe care le punem noi la dispoziție și acele părți de dezvoltare teritorială și de produs care au tracțiune și vor avea în viitorul apropiat. Asta e mișcarea strategică, este ce avem noi de făcut acum”.

În lume sunt niște valuri de schimbare, și e bine, dacă ai instrumentele necesare, să te urci pe un astfel de val, să îți alegi o bucată de piață care crește și din acea bucată să extragi destul de multă valoare pentru stakeholderii tăi, oricare ar fi ei. Sunt foarte multe valuri de schimbare suprapuse, iar cel mai simplu este cel de tehnologie, care se intersectează cu o mulțime de alte domenii”, conchide Sergiu Neguț.