FacebookTwitterLinkedIn

În contextul creșterii facturilor, beneficiarii sunt producătorii de energie şi gaze, importatorii, precum şi statul român, prin intermediul taxelor. Furnizorii nu au niciun beneficiu în plus, potrivit directorului general al E.ON România, Volker Raffel. “Componenta de taxe din factură, de asemenea, a crescut. Majoritatea producătorilor sunt deţinuţi de către stat, iar statul ia o mare parte din suma facturată“.

Volker Raffel a declarat, într-un interviu acordat Agerpres, că E.ON nu mai găseşte să cumpere energie la un preţ rezonabil, iar prețul la care producătorii își vând energia este o “nebunie“. 

Sunt trei motive pentru care preţurile sunt atât de sus: unul este Green Deal şi preţurile mari ale emisiile de carbon, dar nu este motivul principal. Motivul principal este că în toată lumea preţul energiei creşte, pentru că există competiţie în industrie să recupereze producţia pierdută, acum vor să producă mai repede, au nevoie de mai multă energie“, a adăugat el.

La sfârșitul ședinței Coaliției de luni seara, premierul Nicolae Ciucă a anunţat o nouă schemă de sprijin pentru consumatorii casnici: s-a decis scăderea plafonului la energie electrică şi gaz şi creşterea limitei de consum, urmând ca aceste măsuri să se aplice de la 1 februarie. Cu toate acestea, Volker Raffel spune că există şi alte măsuri pe care le poate lua statul pentru a proteja consumatorii: “să fie distribuiţi bani din bugetul de stat sau să facem cum au făcut francezii. Aceştia au spus: acele centrale ale căror costuri de producţie nu au crescut trebuie să dea energie la preţuri mai mici, nu la preţul pieţei. Aceasta ar putea fi, de asemenea, o soluţie”.

De asemenea, CEO-ul E.ON reiterează faptul că furnizorul nu a încălcat legea compensării facturilor, aşa cum a anunţat ANPC.

Vezi și E.ON Energie: Inspectorii ANPC nu au găsit nereguli la facturile emise. “Circa 60% din totalul clienților casnici la energie electrică și peste 50% din totalul clienților pentru gaze naturale au fost eligibili”.

Niciodată nu m-aş fi aşteptat la o astfel de criză. Nimeni nu a făcut-o în Europa şi cred că acest lucru nu poate continua la nesfârşit. Nu este bine să fii dependent de importuri, de aceea cred că este foarte urgent ca România să acceseze rezervele de gaze din Marea Neagră. România este într-o poziţie foarte bun, comparaţie cu alte state europene, pentru că România are gaze naturale”, a mai spus șeful E.ON, pentru Agerpres.