FacebookTwitterLinkedIn

În 2019, la ceremonia de decernare a premiilor Oscar, Lady Gaga a asortat la superba rochie neagră Alexander McQueen un colier pe care era montat celebrul Diamant Galben Tiffany, în valoare de 30 de milioane de dolari (descoperit în Africa de Sud, în 1877, diamantul a fost achiziționat de Charles Tiffany, fondatorul companiei care îi poartă numele, și este expus permanent în celebrul magazin de bijuterii din New York). Lady Gaga era a treia persoană care purta colierul după dna E. Sheldon Whitehouse (soția ambasadorului american în Guatemala, membru în comisia care a negociat din partea SUA Tratatul de Pace de la Paris din 1919) și Audrey Hepburn, care l-a folosit pentru a-și promova filmul Breakfast at Tiffany’s.

Cu diamantele așezate astfel încât dau impresia unor frunze bătute de vânt, colierul este opera lui Jean Schlumberger, unul dintre cei patru designeri cărora Casa Tiffany’s le-a permis să-și semneze creațiile (ceilalți sunt Paloma Picasso, Frank Gehry și Elsa Peretti).  Considerat un deschizător de drumuri, Jean Schlumberger s-a născut în 1907, în Mulhouse (pe atunci în Germania, astăzi în Franța) și a fost trimis de părinți la Berlin pentru a urma o carieră în domeniul bancar. Însă rebelul Jean a ales să se mute la Paris, unde este remarcat curând de designerul italian Elsa Schiaparelli datorită broșelor în formă de flori pe care le lucra în porțelan de Meissen.

Jean Schlumberger în biroul său de deasupra magazinului Tiffany’s din New York

Supraviețuitor al bătăliei de la Dunkirk, Jean a plecat la New York după finalul celui de-Al Doilea Război Mondial. A lucrat o vreme ca designer de modă, apoi și-a deschis propriul atelier de bijuterii împreună cu cel care îi va fi partener de afaceri până la moarte, Nicolas Bongard. Creațiile exuberante și neobișnuite ale lui Schlumberger i-au atras atenția lui Walter Hoving, președintele Tiffany’s, care i-a oferit, în 1956, postul de vicepreședinte al companiei. Schlumberger avea propriul atelier și salon la mezaninul magazinului din New York, iar accesul se făcea cu un lift privat.
Una dintre creațiile emblematice ale lui Jean Schlumberger este broșa-delfin. Un exemplar lucrat din aur, diamant, safir și smarald, care s-a aflat în posesia lui Elizabeth Taylor, s-a vândut în 2001 cu 1.202.500 de dolari, un record pentru o creație Schlumberger. Broșa i-a fost făcută cadou actriței de soțul ei, Richard Burton, cu ocazia premierei filmului Noaptea iguanei, în 1964.
Probabil cea mai devotată colecționară de bijuterii Schlumberger a fost arhitecta Rachel Lambert „Bunny” Mellon, fiica lui Gerard Barnes Lambert, președintele companiei Gillette Safety Razor și nepoata chimistului Jordan Lambert, inventatorul apei de gură antiseptice Listerine. Impresionanta colecție de 150 de piese Schlumberger deținută de Bunny Mellon a fost expusă la Muzeul de Arte Frumoase din Virginia. Extrem de discreta Bunny a fost bună prietenă cu Jackie Kennedy încă înainte ca soțul acesteia să fie ales președintele SUA. Când Jackie a devenit prima-doamnă a Americii, Bunny a fost invitată să se ocupe de reamenajarea grădinii de trandafiri a reședinței prezidențiale. De asemenea, a fost consiliera lui Jackie în celebrul său proiect de redecorare a Casei Albe și a amenajat grădinile de pe proprietatea familiei Kennedy din Martha’s Vineyard. În Europa, a amenajat grădina de la vila lui Hubert de Givenchy, designer care, alături de Cristóbal Balenciaga și Diana Vreeland, se număra printre puținii pe care Jean Schlumberger îi numea prieteni.
Bijutierul s-a stins în 1987, la Paris, la vârsta de 80 de ani.

Un creator de geniu
Casa de licitații Christie’s a vândut, de-a lungul timpului, pentru sume-record, numeroase creații Jean Schlumberger. Claibourne Poindexter, Specialist for Jewels la Christie’s Americas, ne oferă perspectiva profesionistului asupra vieții și operei bijutierului.
Interviu de Doru Iftime

Claibourne Poindexter, Specialist for Jewels Christie’s Americas

Jean Schlumberger este unul dintre cei mai talentați designeri de bijuterii ai secolului 20. Ce anume îl face să fie atât de apreciat, ce este neobișnuit în creația sa?
Claibourne Poindexter: Schlumberger este apreciat și iubit pentru că a creat bijuterii inspirate de natură, care, pur și simplu, încorporează viața în design. Bijuteriile lui, deși adesea cu forme asimetrice, rămân echilibrate în compoziție. Paleta coloristică îndrăzneață, modul provocator în care mixează pietre prețioase de diferite culori și le montează în email sunt elementele care îl individualizează.

Ce ar trebui să știe un colecționar despre bijuteriile Schlumberger și despre modul în care acestea sunt evaluate?
C.P.: Jean Schlumberger a lăsat o vastă colecție de desene în arhivele Tiffany & Co., Casă care continuă să producă bijuterii create de el, dar și să-i reinterpreteze în mod cât se poate de inspirat schițele. Cât privește colecționarea bijuteriilor Schlumberger, cele mai căutate sunt, desigur, cele realizate chiar de designer în perioada Tiffany & Co. și înainte. Acestea sunt și mult mai valoroase comparativ cu cele produse astăzi.

Ce spune despre creația lui Jean Schlumberger faptul că a fost unul dintre cei patru designeri cărora Tiffany & Co. le-a permis să-și semneze creațiile?
C.P.: Mai mult decât atât, el a fost chiar primul bijutier care-și semna creațiile pentru Tiffany & Co., ceea ce este o dovadă a aprecierii de care se bucura acolo. Schlumberger a fost angajat ca Senior Vice President de Walter Hoving în 1956 și i s-a dat control creativ deplin. Avea propriul atelier la etajul șase al clădirii Tiffany de pe Fifth Avenue și i s-a permis să-și păstreze propriul magazin de bijuterii din Paris. Un astfel de aranjament pentru un designer al unei mari Case de bijuterii era fără precedent, dar totul se datora geniului său și faptului că Tiffany & Co. a intuit corect că designul lui Schlumberger îi va deosebi de concurență.

Din câte am citit, dl Schlumberger era o persoană retrasă. Sunt cel puțin două momente în viața sa în care natura sa artistică e posibil să fi avut de suferit: mai întâi, părinții săi și-ar fi dorit pentru el o carieră în domeniul bancar; apoi, în cel de-Al Doilea Război Mondial, Schlumberger a luptat la Dunkirk, fiind unul dintre supraviețuitori. Știți ceva despre felul în care aceste evenimente l-au afectat pe designer?
C.P.: Nu am informații despre felul în care l-ar fi afectat perioada petrecută în armată, dar știu că s-a răzvrătit împotriva dorinței părinților de a-l îndrepta către un loc de muncă tradițional și a ales, într-un final, designul de bijuterii. Am avut norocul să stau de vorbă cu oameni care l-au cunoscut sau au lucrat cu el și care mi-au confirmat că era un om solitar, care prefera să fie singur cu gândurile lui și să deseneze. Însă era extrem de amabil și foarte loial puținilor prieteni pe care i-a acceptat în cercul său intim.

Jackie Kennedy l-a admirat foarte mult. Ce știți despre relația designerului cu fosta primă-doamnă?
C.P.: Doamna Kennedy nu doar că l-a admirat, a participat personal la prima expoziție a lui Schlumberger din New York, la Galeria Wildenstein, în 1961, gest care transmite un mesaj foarte puternic din partea unei personalități ca prima-doamnă a Statelor Unite. Bijuteriile Schlumberger erau parte a garderobei
primei-doamne, fie că era vorba despre broșa cu rubine și diamante pe care președintele i-a dăruit-o cu ocazia nașterii lui John Jr., în 1960, fie despre brățările din aur și email pe care Jackie le purta aproape zilnic.

Cum arăta viața de zi cu zi a dlui Schlumberger, ce pasiuni avea, ce îi plăcea să facă?
C.P.: Mai mult decât orice, lui Jean Schlumberger îi plăcea să călătorească, să vadă lumea și să găsească inspirație în locurile pe care le vizita. Destinația sa favorită erau insulele Caraibi, chiar a avut o casă pe insula Guadalupe, unde petrecea uneori și jumătate de an lucrând la schițe pentru noi bijuterii.

Spuneți-mi câte ceva despre cele mai cunoscute bijuterii Schlumberger, broșa La Meduse și colierul cu Diamant Galben. Ce le face speciale?
C.P.: Geniul lui Schlumberger atinge apogeul în aceste creații, atât în privința designului, cât și a viziunii sale asupra modului în care natura îi influențează munca. La Meduse este foarte specială pentru simplul fapt că tentaculele meduzei se mișcă. În vasta majoritate a bijuteriilor create de Jean Schlumberger, valoarea este dată de design și de stilul impecabil. Bijuteriile lui sunt imediat recognoscibile, un deziderat pe care puțini alți designeri l-au atins.