FacebookTwitterLinkedIn

Comerțul total cu bunuri și servicii între Regatul Unit și România a fost de 8,7 miliarde de lire sterline în perioada septembrie 2021 – septembrie 2022, o creștere de 47,9% sau 2,8 miliarde de lire sterline.

„Evoluția României, de la statutul de curiozitate pentru investitorii străini, așa cum putea fi percepută în urmă cu 25 ani, când Camera de Comerț Româno-Britanică lua naștere, la cel de destinație serioasă pentru investiții, este probabil printre cele mai remarcabile aspecte ale acestei perioade”, a declarat Colin Lovering, președintele Camerei de Comerț Româno-Britanice.

În mod special, exporturile românești către Regat au atins o cifră record, de 6,2 miliarde de lire sterline în 2022, în creștere cu 54,9%, arată datele Departamentului pentru Afaceri și Comerț din Marea Britanie.

În pofida impactului încă resimțit al Brexitului asupra Marii Britanii, dar mai ales a contextului geopolitic generat de conflictul ruso-ucrainean, comerțui româno-britanic se află în continuare pe un trend ascendent.

Elementele luate în considerare de investitorii străini atunci când decid să deruleze investiții în România au în vedere infrastructura, stabilitatea politică și fiscală, precum și reglementările din piața muncii.

Totodată, ajutoarele de stat oferite de guvern sunt un factor determinant pentru companiile străine care aleg să investească în România, însă plafonul anual alocat de guvern ar trebui să crească.

Camera de Comerț Româno – Britanică este o organizație înființată în 1998, cu birouri în Londra și București.