FacebookTwitterLinkedIn

Prezentat ca un catalizator pentru inovație în industria financiară, directiva PSD2 este un cadru de reglementare revizuit pentru serviciile de plată, inițiat de Autoritatea Bancară Europeană. PSD2 propune schimbări nu doar pentru furnizorii de servicii de plăți, dar și pentru comercianții online europeni care vând orice tip de produse clienților aflați în spațiul economic european. Directiva PSD2 reglementează serviciile de plată, având ca scop îmbunătăţirea standardelor pe baza cărora se efectuează plăţile în Spaţiul Economic European şi stimularea inovaţiei pe piaţa serviciilor de plăţi, astfel încât acestea să devină mai sigure şi mai eficiente. Directiva urmează să fie transpusă în legislaţia internă în perioada următoare.

PSD2 stabileşte cerinţele tehnice şi măsurile de securitate pentru autentificarea strictă a clienţilor şi pentru comunicarea în condiţii de siguranţă cu terţii prestatori de servicii de plată. Aceştia vor putea oferi consumatorilor, la cererea şi pe baza consimţământului lor, noi tipuri de servicii de plată, cu privire la conturile de plăţi accesibile online ale consumatorilor deschise la bănci sau la alţi prestatori.

Plățile pe internet și în magazine se vor efectua în baza aplicării procedurii de autentificare strictă a clienților (SCA) cu anumite excepții (plăți de valoare mică sau plăți recurente). Așadar, plățile online ar trebui să fie mai sigure deoarece vei fi nevoit să parcurgi pași adiționali

Plăţile pe internet şi în magazine se vor efectua în baza aplicării procedurii de autentificare strictă a clienţilor cu anumite excepţii, iar clienții vor trebui să parcurgă proceduri suplimentare pentru autorizarea plăților online. De asemenea, pentru unele plăţi contactless la POS va fi necesară introducerea codului PIN. Regulamentul prevede că după fiecare cinci plăţi contactless consecutive de sub 100 de lei/30 EUR, următoarea plată va trebui să fie autorizată prin codul PIN.