FacebookTwitterLinkedIn

Câştigul salarial mediu net a fost în luna octombrie a acestui an de 4.008 lei, în creştere, cu 5 lei (+0,1%) față de luna septembrie 2022. Angajații din serviciile de tehnologia informației au avut cele mai mari salarii medii nete, de 9.427 de lei.

Cele mai mici salarii medii, de 2.238 de lei, au fost consemnate, în octombrie, în rândul angajaților din hoteluri și restaurante, potrivit Institutului Național de Statistică (INS).

Comparativ cu luna octombrie a anului precedent, câştigul salarial mediu net a crescut cu 13,1%, iar faţă de luna octombrie 1990, indicele câştigului salarial real a fost 216,5%.

În sectorul bugetar, în luna octombrie 2022, s-au înregistrat uşoare creşteri ale câştigului salarial mediu net comparativ cu luna precedentă în învăţământ (+1,3%) și în sănătate şi asistență socială (+0,5%).

În administraţia publică, câştigului salarial mediu net a scăzut cu 0,2% comparativ cu luna precedentă.

Potrivit INS, în luna octombrie 2022, nivelul câştigului salarial mediu net a crescut comparativ cu luna septembrie 2022 în majoritatea activităţilor din sectorul economic.

Aceste creșteri au fost datorate acordării de prime ocazionale (prime trimestriale, anuale sau pentru performanțe deosebite), drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi din alte fonduri (inclusiv bilete de valoare).

De asemenea, creșterile câştigului salarial mediu net au fost generate și de atingerea obiectivelor de producţie ori de încasările mai mari (în funcţie de contracte/proiecte).

Cele mai semnificative creşteri ale câştigului salarial mediu net la nivel de secțiuni/diviziuni CAEN s-au înregistrat în activităţi de editare (+12,5%) și activități extractive (între 1,5% și 4%).

Totodată, creșteri cuprinse între 4,5% și 8,5% au fost consemnate în transporturi aeriene, fabricarea calculatoarelor şi a produselor electronice şi optice, fabricarea produselor din tutun, activităţi de asigurări, reasigurări şi ale fondurilor de pensii (cu excepţia celor din sistemul public de asigurări sociale) și transporturi pe apă.