FacebookTwitterLinkedIn

Sistemul privat de învățământ reprezintă o competiție serioasă pentru cel de stat, iar numărul mare de grădinițe, școli private și instituții de tipul after school deschise în ultimii ani a generat o plajă semnificativă de oportunități în carieră pentru angajați. 

Potrivit unei analize a platformei de recrutare online eJobs, un educator care lucrează într-o grădiniță privată din București câștigă între 4.000 și 5.000 de lei pe lună, în timp ce un asistent educator are un salariu cuprins între 3.000 și 4.000 de lei. Cele mai mari salarii sunt în București, în orașele mai mici nivelul fiind cu aproximativ 25% mai mic decât în Capitală.

„Este un domeniu în care retenția de personal este esențială și, pentru asta, angajatorii sunt atenți la pachetele pe care le oferă candidaților. Spre exemplu, numărul de zile de concediu poate ajunge și la 40 pe an”, spune Roxana Drăghici, Head of Sales în cadrul eJobs. În plus, transparența salarială este un alt element de care angajatorii din acest domeniu țin cont, iar aproximativ 70% dintre joburile postate pentru acest domeniu au salariul afișat în anunțul de angajare. 

În cazul școlilor private, pragurile salariale diferă în funcție de ciclul de învățământ. Astfel, dacă salariul unui învățător debutant este de aproximativ 3.000 de lei pe lună, pentru cei care au cel puțin 5 ani de experiență depășește 4.500 de lei. Un profesor din ciclul gimnazial câștigă între 5.000 și 8.000 de lei, în funcție de vechime și de specializare. 

Începând cu luna iulie a acestui an, și personalul din sistemul de stat a primit salarii majorate, în urma grevei care a avut loc la finalul lunii mai și începutul lunii iunie. Creșterile au pornit de la 760 de lei net și au ajuns până la 1.420 de lei net, adică o majorare de 25% la toate categoriile.

În acest moment, pe eJobs.ro sunt disponibile 30.000 de joburi. Aproximativ 1.000 aparțin angajatorilor din domeniul educație. De la începutul anului, aproape 6.000 de joburi au fost postate pentru acest sector. Acestea au adunat 220.000 de aplicări. Peste 70% dintre aplicări au venit din partea candidaților din segmentul entry și mid level, cu vârste cuprinse între 25 și 35 de ani.