FacebookTwitterLinkedIn

Chiar dacă, de obicei, în acest colț de „pagină”, împărtășim o poveste fără legătură cu pandemia, credem că merită să-i cunoaștem pe cercetătorii care au obținut prima victorie notabilă în lupta cu coronavirusul.
Ambii cercetători au origini turcești: născut în Iskenderun, oraș situat pe malul Mării Mediterane și în apropiere de granița Turciei cu Siria, Uğur Șahin a venit cu familia în Germania de Vest (Republica Federală Germania, pe atunci) la vârsta de patru ani – tatăl său obținuse un loc de muncă la uzina Ford din Köln.
Șahin a studiat medicina în Köln și Hamburg, obținând o specializare în tratarea cancerului, iar ca cercetător s-a axat pe imunoterapie. Și-a cunoscut soția, pe imunologul Özlem Türeci, în Hamburg, pe când lucra ca oncolog. Deși și ea provenea dintr-o familie de imigranți, Özlem era născută în Germania.

Özlem Türeci
Uğur Șahin

Pasionați de cercetare și de descoperirea unor tratamente inovatoare pentru bolile incurabile, cei doi au studiat mai ales posibilitățile de modificare a codului genetic, astfel încât sistemul imunitar al organismului uman să învețe să lupte cu cancerul (așa-numita tehnologie Messenger RNA sau mRNA).
În 2001, cuplul de cercetători a fondat compania Ganymed Pharmaceuticals, specializată în dezvoltarea de anticorpi. Türeci a fost CEO-ul companiei care îi avea printre finanțatori pe gemenii miliardari Thomas și Andreas Strüngmann. În 2016, Ganymed a fost cumpărată de Astellas Pharma, cu 1,4 miliarde dolari.

BioNTech a fost fondată în 2008, fiind de asemenea finanțată de gemenii Strüngmann și, mai apoi, și de Fundația Bill și Melinda Gates. Anul trecut, când a listat BioNTech pe bursa NASDAQ, Uğur Șahin a obținut doar 150 de milioane de dolari din cele 264 estimate. Listarea a venit totuși cu o veste importantă, anume că valoarea de piață a BioNTech era de 3,4 miliarde de dolari. După anunțul descoperirii vaccinului anti-Covid, BioNTech valorează peste 20 de miliarde de dolari, iar fondatorii ei au intrat în topul celor mai bogații 100 de oameni din Germania.
În ianuarie, când începuseră să apară primele semne ale pandemiei, profesorul Șahin a decis să pună tunurile pe noul virus, o ocazie de a testa potențialul tehnologiei mRNA, despre care mulți cercetători cred că va revoluționa industria vaccinurilor. În aprilie, BioNTech a început testarea potențialului vaccin, BNT162, pe 200 de voluntari din Germania.

Tot din Germania provine și șefa diviziei de dezvoltare a vaccinurilor de la Pfizer, Kathryn Jansen. Născută în Republica Democrată Germană (Germania de Est), părinții ei au emigrat de cealaltă parte a Cortinei de Fier cu puțin înainte de construirea Zidului Berlinului, în 1961. Jansen a obținut un doctorat în medicină la Universitatea Philipps din Marburg. A lucrat în SUA, la Massachusetts General Hospital, în Geneva, la Institutul de biologie moleculară Glaxo, apoi pentru companiile Merck și Wyeth, cea din urmă achiziționată de Pfizer în 2009. Jansen conduce o echipă de cercetare care numără 650 de persoane.

La începutul lunii iunie, ediția americană a revistei Forbes a stat de vorbă cu profesorul Șahin despre vaccinul anti-COVID pe care BioNTech îl dezvolta împreună cu Pfizer pe baza tehnologiei experimentale mRNA. „Ne bazăm pe sistemul imunitar al organismului uman. Ce încercăm este să activăm celulele imunitare ale pacientului pentru a identifica și elimina celulele tumorale”, declara atunci Șahin. Vestea colaborării dintre cele două entități a propulsat valoarea de piață a BioNTech la 11,5 miliarde de dolari, profesorul Șahin (care deține 18% din acțiuni) intrând cu acea ocazie pentru prima dată în topul Forbes al miliardarilor.

Pfizer și-a propus să investească un miliard de dolari în dezvoltarea vaccinului în 2020 și să facă astfel încât acesta să fie disponibil la începutul lui octombrie. „Ce știm sigur este că până acum autoritățile de reglementare din SUA și din Uniunea Europeană nu au mai aprobat vreun vaccin sau tratament bazat pe tehnologia mRNA”, scria Forbes SUA în iunie.

Sediul BioNTech din Mainz

În vârstă de 54 de ani, Șahin își continuă activitatea didactică la la Universitatea din Mainz, unde se află și sediul companiei BioNTech. În fiecare dimineață, cercetătorul vine la birou cu bicicleta și uneori, la primele întâlniri ale zilei, ajunge cu casca de biciclist sub braț.

Reușita profesorului Șahin și a echipei sale poate avea o semnificație mult mai importantă decât obținerea vaccinului anti-Covid-19, și anume că este posibil ca tehnologia mRNA să fie eficientă în lupta cu cancerul.