FacebookTwitterLinkedIn

Îl cunosc pe Ion Schiau de peste 15 ani și, de fiecare dată, mă bucură prin proiectele sale care arată cât de mult iubește România și cât de bine cunoaște istoria românească. După ediția limitată Tissot care a marcat 100 de ani de la Marea Unire și care a fost epuizată în timp-record, Albini Prassa, compania de distribuție orologeră fondată de Ion Schiau, revine cu o nouă ediție limitată, tot Tissot, care omagiază 100 de ani de la fondarea Companiei Franco-Române de Navigație Aeriană, un proiect antreprenorial spectaculos.

Tissot Heritage Navigator „Săgeata Orientului” pune din nou România pe harta orologeriei elvețiene cu tradiție, fiind și primul ceas care include Bucureștiul pe cadranul celor 24 de fusuri orare.

În urmă cu aproape un secol, societatea franco-română CFRNA a dat în funcționare prima linie aeriană transcontinentală din lume destinată transportului comercial de marfă, poștă și pasageri între Paris și Constantinopol, cu escale în Strasbourg, Praga, Viena, Budapesta, Belgrad și București.

„Săgeata Orientului” este un ceas produs în ediție limitată, ce include doar 444 de exemplare, fiecare dintre ele fiind numerotate individual de la 1 la 444. Cifra 444 reprezintă distanța medie pe calea aerului dintre Băneasa și San Stefano – aeroportul orașului Istanbul în acea perioadă și, totodată, și distanța dintre aeroportul Pancevo, din Belgrad, și cel din Băneasa.

Ceasul are un design clasic, atemporal, fiind însoțit de un certificat de cronometrie COSC. Este livrat într-o cutie specială de colecție, care conține o curea de schimb suplimentară, o poșetă de călătorie din piele, o lupă de ceasornicar, un certificat de ediție limitată și un șervețel din microfibră pentru întreținerea ceasului.

Pentru a completa această ediție limitată, ceasul vine însoțit de un cadou special: cartea „Săgeata Orientului – Pionierii Cerului”, care prezintă istoria Companiei Franco-Române de Navigație Aeriană, a realizărilor ei fascinante și a curajoaselor spirite întreprinzătoare care s-au aflat în spatele acestei povești de succes. Prin intermediul cărții scrise cu ocazia centenarului „Săgeata Orientului”, întreaga epopee a companiei este adusă la lumină cu sprijinul istoricului Dumitru Lăcătușu de la Centrul de Consultanță Istorică și al lui Ion Schiau, mare pasionat de orologerie și de istorie.

Istoricul Dumitru Lăcătușu mărturisește: „Povestea Companiei Franco-Române de Navigație Aeriană (CFRNA) este un episod extraordinar din istoria aviației române și franceze. Este o poveste despre curaj, despre îndrăzneală, despre viziune, dar și despre ce putem realiza atunci când interesele se aliniază, culturile colaborează, iar piloți și oficiali francezi își dau mâna cu oameni de afaceri și oameni de stat români. E un capitol memorabil și realmente inspirațional al istoriei antreprenoriatului românesc, adesea trecut cu vederea, și asupra căruia poate tocmai din acest motiv mi-a făcut o extraordinar de mare plăcere să-mi îndrept atenția”.

Ion Schiau s-a născut în România, dar a crescut în Elveția. Este fondatorul Albini Prassa și inițiatorul ideii noii ediții speciale Tissot. Albini Prassa nu este la primul astfel de proiect cu Tissot, lansând în urmă cu doi ani o altă ediție specială, Tissot 1918-2018 România, o ediție aniversară a Marii Uniri, alături de alte două serii speciale dedicate rugby-ului românesc: „Stejarii” și „Stejarul de Aur”. Despre ediția actuală, Schiau spune că aceasta ocupă un loc special în sufletul său: „Săgeata Orientului e un proiect foarte drag mie pentru că are o încărcătură emoțională aparte. Este un episod mai puțin documentat din istoria aviației și antreprenoriatului românesc, care cred că și acum, sau poate mai ales acum, 100 de ani mai târziu, inspiră prin îndrăzneala, curajul și viziunea celor care au stat la baza sa”.

Compania Franco-Română de Navigație Aeriană a luat naștere la 23 aprilie 1920, dintr-o inițiativă coroborată a lui Aristide Blank, influent om de afaceri român și moștenitor al imperiului financiar Marmorosch-Blank, a contelui Pierre Claret de Fleurieu, un tânăr aviator și erou francez de război, cu sprijinul marelui diplomat român Nicolae Titulescu și al generalului francez Maurice Duval. Compania și-a trecut în palmares câteva reușite care au scris istorie, cum ar fi primul zbor de noapte intern și comercial din Franța și primul zbor de noapte internațional și comercial  între Belgrad și București. A fost, totodată, și prima linie aeriană transcontinentală din lume, destinată transportului comercial de marfă, poștă și pasageri.

În 1925, compania și-a schimbat numele în Compania Internațională de Navigație Aeriană, pentru ca, în 1933, să fie una dintre companiile care s-au aflat la originea înființării Air France. Compania franco-română a influențat industria și istoria aeronautică din România, începând chiar cu geneza societăților comerciale aeriene române care au apărut ulterior (SARTA, LARES, TARS și TAROM).

Mai multe detalii despre povestea Săgeții Orientului puteți găsi pe site-ul creat special cu ocazia Centenarului Companiei Franco-Române de Navigație Aeriană: www.sageataorientului.ro, site pe care vi-l recomand dacă sunteți pasionați sau doar interesați de o epocă în care lumea vorbea mult despre România – în termeni admirativi.

Unde puteți găsi „Săgeata Orientului”
Ceasul în ediție limitată Tissot Heritage „Săgeata Orientului“ poate fi comandat de pe website-ul Albini Prassa – www.albiniprassa.com, începând din data de 2 decembrie 2020. Ceasul va fi disponibil și în anumite magazine partenere din rețeaua Tissot.