FacebookTwitterLinkedIn

Grupul Bacolux Hotels România, deținut de familia Băzăvan din Craiova, pariază pe sudul Litoralului. Compania a mai inaugurat un hotel, Bacolux Koralio din Eforie Nord, în urma unei investiții de peste 7 milioane de euro. 

Marius Băzăvan, Managing Partner al Bacolux, a declarat la inaugurare că vechiul hotel, pe structura căruia s-a lucrat, a fost achiziționat în decembrie 2019, după ce fusese închis timp de cinci ani. “Am anticipat pandemia și ne-am apucat de lucrări în februarie 2020. Din fericire, 70% dintre materiale și echipamente au fost achiziționate înainte de creșterea prețurilor, însă restul au fost impactate de creșterile din ultima vreme. Am demolat mult, deoarece camerele erau mai micuțe, iar spațiile erau altfel aranjate. Dar acesta este al treilea hotel ieșit din circuitul turistic, pe care l-am readus la viață într-o formă plăcută”, a precizat Marius Băzăvan. Sursele de finanțare ale proiectului au fost credite bancare, plus un ajutor de stat guvernamental, nerambursabil, de 870.000 de euro.

Hotelul a fost deschis la începutul lunii iulie și va fi operațional până în septembrie, anul acesta fiind considerat unul de test. “Nu ne-am făcut un scenariu superoptimist, venim într-o destinație nouă, o piață nouă, și încercăm să ne adaptăm, să vedem care sunt plusurile și minusurile”, a explicat Bazavan.

Marius Băzăvan, Managing Partner al Bacolux Hotels

Investiția în utilități a reprezentat peste 40% din total, fiind una dintre provocările majore ale proiectului. Și decopertarea a reprezentat o mare parte din investiție, “s-au dus sute de camioane cu moloz și mobilier vechi”, după cum au precizat proprietarii hotelului.

În plus, proiectantul, Robert Tuzson de la Mitrali Design a explicat că spațiul a fost optimizat la maxim, dat fiind că s-a lucrat pe o construcție existentă, cu dimensiuni mici ale camerelor.

Bacolux Koralio are 212 camere, 7 apartamente și 3 studiouri cu piscine proprii, situate la ultimul etaj, cel mai mare cu o terasă de peste 100 mp. Conceptul hotelului va fi în proporție de 80% all inclusive, care este tot mai căutat, doar că este un model care poate deveni riscant, odată cu creșterea generalizată a prețurilor. 

Fiind destinat familiilor cu copii, oaspeții se pot relaxa la Aqua Fun, care include 3 piscine exterioare cu apă salină încălzită (o piscină pentru adulți cu o lungime de 28 m, două piscine pentru copii, 3 tobogane cu apă, bar și terasă (200 locuri). În următorii ani, proprietarii intenționează să dezvolte și o zonă de spa, după modelul celorlalte hoteluri pe care le dețin în Herculane. Investiția ar urma să se ridice la 1 milion de euro. 

“Ne dorim să dezvoltăm o parte de wellness și spa, lângă piscină. Am putea construi încă o clădire de 950 mp, pentru ca acest hotel să nu fie neapărat unul sezonier. Aceasta ar aduce stabilitate și pentru personal”, a punctat managerul companiei Bacolux. “Când îi oferi unui angajat un contract pe 1-2 luni nu mai ești atractiv, nici măcar pentru studenți”. (M.B.)

Grupul are în prezent în jur de 400 de angajați, pe care i-a păstrat și în pandemie. Dintre aceștia, 130 lucrează la hotelul din Eforie, iar 25% sunt străini, din Sri Lanka și Nepal. 

Marius Bazavan consideră că turismul din România are o imagine proastă, dar că lucrurile se schimbă. Recunoaște că sudul Litoralului a fost o alegere emoțională, Eforie Nord fiind prima stațiune vizitată în copilărie, cu familia. Dar a contat și componenta de business, iar compania dorea o diversificare a portofoliului. “Pe litoral sunt o mulțime de investiții, iar noi am arătat că putem să le oferim oaspetilor un sejur plăcut”. (M.B.) El crede că, într-un scenariu optimist, gradul de ocupare va fi de peste 80%, dar într-unul realist va atinge 60%.

Bacolux Koralio este a treia locație de dimensiuni mari din Eforie Nord, care are în jur de 11 hoteluri, restul fiind vile și pensiuni. Proprietarii hotelului consideră că va aduce un plus de imagine stațiunii, renumită pentru sejururile de familiști. 

“Și la Herculane a fost un pionierat. Cine se gândea că Băile Herculane, după o decădere continuă, vor fi pregătite pentru locații precum ale noastre? Iar dacă acolo, în 2010, erau 46.000 de turiști, după deschiderile hotelurile noastre s-a ajuns la 163.000 de turiști”, a punctat Marius Bazavan.

El consideră că proiectele imobiliare care se dezvoltă, în prezent, în zonă, nu reprezintă o concurentă. “Competiția noastră e turismul din alte țări, acum lumea caută hoteluri din Bulgaria, Grecia, Turcia, dar dacă se vor dezvolta alte locații pe litoralul românesc, va fi un plus și pentru noi”, conchide reprezentantul grupului Bacolux.

Bacolux Koralio se alătură portofoliului Bacolux Hotels România, care cuprinde două resorturi la Herculane – Bacolux Afrodita Resort & Spa și Bacolux Diana Resort, și un hotel cu profil de business și evenimente private în Craiova – Bacolux Craiovița Hotel & Events.