FacebookTwitterLinkedIn

Comisia Europeană a aprobat Programul Operaţional de Sănătate, în valoare de 3,6 miliarde de euro, destinat în premieră finanţării serviciului public de sănătate al României, care prevede finanţări atât pentru prevenţia medicală, dar şi pentru activităţi de cercetare în domeniul oncologic.

„A fost comunicată decizia de aprobare a Programului Operaţional de Sănătate. Are o valoare de 3,6 miliarde de euro care provin din Fondul European de Dezvoltare Regională şi Fondul Social European şi o componentă de împrumut de 2 miliarde de euro care provin din împrumut realizat prin intermediul Băncii Europene de Investiţii”, a declarat ministrul Investiţiilor şi Fondurilor Europene, Marcel Boloş.

Potrivit acestuia, în categoria priorităţilor ce sunt susţinute în Programul Operaţional de Sănătate se încadrează serviciile de prevenţie medicală. Astfel, peste 800.000 de beneficiari, cu un buget de 370 de milioane de euro, vor putea să apeleze la serviciile de prevenţie medicală pentru detectarea timpurie a cancerului de col uterin, cancerului mamar, cancerului colorectal şi, în premieră, a altor două forme de cancer, respectiv pulmonar şi de prostată.

Tot în premieră, prin acest program operaţional, peste 52.000 de cadre medicale – personal medical din activităţile şi din unităţile sanitare publice – vor putea beneficia de fonduri pentru pregătire şi pentru perfecţionarea competenţelor medicale.

Sunt prevăzute, totodată, și investiţii pentru dotarea spitalelor cu echipamente medicale, dar şi fondurile necesare finalizării celor trei spitale regionale din Cluj Napoca, Craiova şi Iaşi.

„În Programul Operaţional de Sănătate sunt şi investiţii în ceea ce priveşte infrastructura spitalicească şi dotarea cu echipamente medicale. Cele trei spitale regionale care au proiectele tehnice de execuţie în curs de elaborare, aşa cum a anunţat Ministerul Sănătăţii, sunt în continuare cuprinse la finanţare pentru implementare. Discutăm de cele trei spitale regionale din Cluj Napoca, Craiova şi Iaşi, care au un buget de 1,2 miliarde de euro şi, de asemenea, un număr de şapte alte spitale judeţene sau spitale judeţene de urgenţă care vor beneficia de dotarea cu echipamente medicale sau, după caz, vor beneficia de lucrări în ceea ce înseamnă reabilitare, consolidare sau construcţia de noi clădiri. De aceea am alocat un buget de 1,5 miliarde de euro care este bugetul necesar pentru ca aceste unităţi spitaliceşti să poată fi dotate cu echipamente, aşa cum am precizat, şi să poată oferi servicii cât mai bune pentru oameni”, a explicat el.

De asemenea, cu un buget de 425 de milioane de euro, 20 de spitale din municipii sau oraşe vor beneficia de finanţare, pentru a asigura accesibilitatea pacienţilor şi a oferi servicii medicale de calitate.

„Avem buget special alocat pentru componenta de oncologie şi pentru ceea ce înseamnă dotarea şi modernizarea celor trei centre oncologice pe care le avem în România – Institutul Oncologic din Bucureşti, cel din Iaşi şi cel din Cluj Napoca – care vor avea un buget de 120 de milioane de euro. (…) Mai avem pe componenta de cercetare două proiecte de mare anvergură. Este vorba despre hadronoterapie, adică utilizarea ionilor de carbon pentru tratamentul oncologic al tumorilor, şi în acest fel să găsim o utilitate şi pentru laserul de la Măgurele. Pentru că de aici vom porni cu această activitate de cercetare şi cu această nouă invenţie medicală pe care să putem spera că o ducem la bun sfârşit cu ajutorul laserului de la Măgurele, pentru care au fost alocaţi 80 de milioane de euro”, a subliniat Marcel Boloş.

O altă premieră pe care o aduce actualul Program Operaţional de Sănătate este sprijinirea activităţilor de cercetare în domeniul oncologic, inclusiv ciclotronul – care utilizează protonii pentru tratamentul oncologic al bolnavilor. Pentru aceste direcţii sunt alocate 70 de milioane de euro.