FacebookTwitterLinkedIn

Ruxandra Vasilescu, Managing Director al McCann Health Brain & Heart, vorbește despre noua agenție de comunicare și marketing în domeniul medical și despre schimbările care au survenit după pandemie în grupurile-țintă vizate de campaniile de comunicare.

Forbes: Ai preluat de puțin timp conducerea agenției de comunicare și marketing medical McCann Health Brain & Heart. Este o entitate nouă pe piața de comunicare. Cum s-a format și care sunt activitățile principale ale companiei?

Ruxandra Vasilescu: În urmă cu 14 ani, pe vremea când eram în McCann PR, am început să lucrez la o divizie care, ușor-ușor, a crescut și a început să acumuleze din ce în ce mai multe proiect de health de la clienți din zone care aveau legătură cu sănătatea, dar nu numai, puteau să fie și clienți care activau în acest domeniu dar nu erau neapărat clienți din domeniul sănătății.

Lucrurile au evoluat și am învățat cum funcționează piața, clienții și care este specificul acestei comunicări. O dată ce-am crescut, am intrat într-o relație de colaborare cu rețeaua globală McCann Health pentru a aduce expertiza acesteia pe piața locală.

În acest an, am reușit să creăm această afiliere strategică la rețeaua globală IPG Health, care este cea mai mare rețea de agenții de comunicare medicală și de marketing medical, fapt care a creat în România un produs unic: agenția McCann Health Brain & Heart, care are aproximativ 30 de specialiști în domeniul comunicării medicale și sănătății.

Suntem rodați pentru că lucrăm, cum spuneam, de ceva timp. O mare parte dintre oamenii din echipă mi-au fost alături chiar de la începutul acestui demers. Suntem de mult timp împreună și ne-am consolidat ca echipă. Am creat multe proiecte și avem un palmares ce numără peste 70 de premii interne și internaționale. Cred că 80% dintre acestea deservesc și fac cinste acestei industrii și au legătură cu zona de sănătate și medical.

Avem o serie de clienți cu care am construit relații locale și care, iată!, în acest moment, avem oportunitatea să le extindem prin această afiliere la IPG Health, atât din zona locală către global, cât și din global către zona locală și regională.

Forbes: Cum i-ai selectat pe cei 30 de oameni din agenției și cum ai format echipa?

Ruxandra Vasilescu: Echipa de conducere este formată din cinci oameni. Îl am alături pe Marius Geantă, care este medic de profesie și care este președintele și fondatorul Centrului de Inovație în Medicină din România. Marius s-a alăturat agenției noastre din poziția de Medical Director. El vine și cu foarte mare experiență medicală și cu un pachet foarte interesant de tipuri de servicii și de know how pe care îl adaugă structurii pe care noi deja o aveam creată.

În cadrul Centrului de Inovație Medicală, Marius Geantă are foarte multe colaborări cu o serie de medici pe diverse patologii, lucru care s-a dovedit în timp, în relația pe care am construit-o, că este extrem de util pentru noi ca agenție în a deservi nevoile foarte specializate ale clienților.

Această componentă de comunicare medicală nu este la fel de simplă precum este cea din FMCG, de exemplu. Expertiza lui Marius ne poziționează foarte bine, ca agenție, în zona științifică și medicală. Astfel, putem deservi cu ajutorul său niște proiecte care sunt mai specializate.

De asemenea, în echipa de conducere, îl am alături pe Andrei Alexandru, care este Head of Strategy. El face parte, de cel puțin șase ani, din McCann PR și a fost unul dintre oamenii cu care am început toate demersurile și proiectele ample din sănătate. Andrei înțelege foarte bine și are o atenție la detalii asupra insight-ului strategic.

Raluca Andreica este Creative Director. Este de patru ani în agenție și este omul de bază în ceea ce privește dezvoltarea creativă a demersului în proiectele clienților, dar și crearea unei culturi de creație în zona comunicării medicale. Este un creativ cu multe premii, foarte atentă la detalii și un om concentrat și eficient în ceea ce privește livrarea unui concept creativ într-o zonă care poate să deservească niște obiective extrem de științifice sau foarte palpabile cum sunt cele din domeniul sănătății.

Nu în ultimul rând, Oana Călin este Account Director în echipă. Este un om cu experiență în agenție. A deservit foarte mulți clienți din zona de health și înțelege foarte bine specificul industriei. Este un om de bază și un om cu care mă mândresc că pot să construiesc în continuare.

Aceștia sunt oamenii din leadership team, dar echipa este mult mai extinsă și conține toate structurile, fie că vorbim de zona de medical, de strategie și creație sau de account, care sunt și ei într-un număr destul de mare.

Echipa a crescut de-a lungul timpului, frumos și organic. N-am încercat niciun fel de variantă „înfloritoare” peste noapte. Sunt 14 ani de experiență și am ajuns la o variantă de echipă care este extrem de utilă pentru proiectele de comunicare locală și regională.

CARTE DE VIZITĂ

Ruxandra Vasilescu este un „veteran” al industriei de comunicare și advertising din România, cu peste 16 ani de experiență. Și-a început cariera în PR la Ogilvy după care a continuat la MSL The Practice și de mai bine de 10 ani lucrează în structurile IPG unde a coordonat divizia de healthcare din cadrul McCann PR. A făcut parte din proiectele globale McCann Health începând din anul 2015 și are un palmares de peste 70 de premii locale și internaționale. Ruxandra Vasilescu a lansat McCann Health Brain & Heart, o agenție full-service de comunicare medicală, afiliată la IPG Health cu scopul de a deservi clienții globali în extinderea business-ului pe piețele din România și din Europa Centrală și de Est.

Forbes: Care este specificul comunicării în domeniul medical? Care sunt restricțiile și oportunitățile?

Ruxandra Vasilescu: În sens larg, umbrela sub care activăm este comunicarea în domeniul sănătății. Sub această umbrelă intervin mai multe paliere. Este comunicarea medicală, definită ca atare ca acea componentă care deservește, în principal, profesioniștii din domeniul sănătății, nu doar medicii în sine, ci inclusiv tot spectrul de profesioniști, de la farmaciști, asistente, chirurgi, în fapt, toate categoriile de profesioniști în domeniul sănătății.

Apoi, avem comunicarea adresată publicului larg. Aici există comunicare în zona OTC (Over the Counter), dar nu numai. Pot fi și componente de comunicare adresate publicului având obiective de educație medicală în care discutăm despre prevenție, despre o anumită patologie, care sunt cele mai bune tratamente într-un anumit diagnostic. Putem să împărțim această educație medicală pe mai multe paliere.

De asemenea, educația medicală adresată profesioniștilor are și aceasta extrem de multe ramificații.

Importante pentru noi sunt momente în care avem de lansat un brand. Trebuie să ne gândim cum intră brandul respectiv, cum ajunge să fie poziționat în mintea medicilor, în mintea jucătorilor din domeniul sănătății, care sunt avantajele, punctele diferențiatoare comparativ cu alte branduri.

Pot fi și proiecte în care încercăm să ajutăm medicii să devină Digital Opinion Leaders și să ocupe un spațiu în digital și pe canalele lor de comunicare, să creeze conținut care poate să ajungă mai departe tot într-un mediu profesionist, dar mai ales către pacienți, și să poată să aibă curajul și coerența în comunicare pentru a putea să deservească acest palier.

Un alt palier în comunicarea legată de medici este partea de educație medicală, lucru care, în România, spre exemplu, este extrem de importantă, pentru că vine la pachet cu formarea medicală și cu nevoile de recrutare din prezent. Este această nevoie de formare medicală și de educație medicală continuă, lucru de care medicii au nevoie.

În cele mai multe cazuri, companiile farmaceutice și organizațiile care lucrează în domeniul sănătății, mă refer la cele private, evident, acționează cu foarte multe resurse în această direcție. Respectiv, oferă participări la congresele medicale, to felul de tipuri de webinarii, cursuri, lucruri care ajută medicii să fie la curent cu ceea ce se întâmplă în domeniul în care activează.

Forbes: Care sunt principalele schimbări pe care le-ai constatat în grupurile-țintă ale campaniilor, în perioada post-pandemie, în Romania?

Ruxandra Vasilescu: Cred că în cele două grupuri-țintă, atât în zona de profesioniști în domeniul sănătății, cât și în zona de public generalist, impactul major asupra grupurilor-țintă a fost reprezentat de trecerea comunicării în digital. Pentru că pandemia a venit cu restricții.

De asemenea, cred că respectul față de medici a crescut în pandemie.

În comunicarea către pacienți, până în pandemie, de obicei, aceasta era percepută în formula: problemă – soluție. Dacă te doare capul iei ceva!… Acest tipar al comunicării, problemă – soluție, în zona OTC era des folosit. O dată cu pandemia, această abordare s-a schimbat. Oamenii au venit cu o abordare emoțională, dar nu dintr-o problemă, ci din cotidian.

Mă bucur să văd că lucrurile au luat o amploare și că respectul față de medici și față de domeniul medical a crescut.

Urmărește interviul integral pe pagina de Facebook al revistei Forbes România.