FacebookTwitterLinkedIn

Educația, unul dintre pilonii principali ai oricărei societăți, trece printr-un proces de transformare și reinventare, pentru a se adapta la contexul actual și la necesitățile elevilor. Transylvania College a schimbat paradigmele tradiționale și vechea filosofie a școlii, dezvoltându-se în prezent în patru direcții fundamentale: academic, wellbeing, leadership și educație globală.

Ruxandra Mercea a preluat recent conducerea Transylvania College, un etalon de bune practici în educație la nivel național și internațional, cu rezultate recunoscute de Departamentul pentru Educație din Marea Britanie.

În ultimii doi ani, sistemul educațional a traversat o perioadă extrem de dificilă din cauza impactului pandemic, iar liderii au fost nevoiți să caute noi modele de succes, prin care să-și managerieze cât mai bine business-ul în domeniu.

Aș defini leadershipul pornind de la cine suntem ca persoane. Pentru mine, este important să fiu ancorată în valori, prezentă emoțional în viața mea și rațională atunci când iau decizii pentru mine. Ca lideri, e esențial să fim conectați emoțional cu ceilalți – ca să putem influența în bine – și să avem raționalul cu noi când luăm decizii pentru alții”, afirmă Ruxandra Mercea, invitată în emisiunea Forbes Power Breakfast. 

În opinia CEO-ului Transylvania School, în timp de criză, ”trebuie să acorzi timp și atenție relațiilor din jurul tău, din echipă, nu task-urilor, pentru că problemele apar și la cel mai mic pas”, iar cele mai de preț calități ale unui lider în astfel de vremuri dificile sunt ”empatia, încrederea, în tine și în ceilalți și curajul de a lua decizii”.  

În ultimii trei ani, marcați de criza pandemică și de războiul de la granițe, sistemul educațional a fost adaptat constant, pentru a asigura condițiile optime continuării studiilor. Astfel, managerii instituțiilor de educație, indiferent dacă vorbim de școli publice sau private, au fost puși în situația luării unor decizii rapide, cu impact atât asupra elevilor, cât și profesorilor. 

O decizie grea am luat atunci când copiii erau acasă, iar profesorii au continuat să vină la școală, pentru că izolarea ar fi avut un impact foarte mare. A fost o decizie grea, pentru că toți se confruntau cu anxietate și și-ar fi dorit să fie și ei acasă. În 8 februarie, majoritatea școlilor de stat și private erau acasă. Noi am deschis fizic toate școlile și a fost o decizie împotriva dorinței echipei mele, dar mi-am ancorat decizia spre binele copiilor. A treia decizie valoroasă a fost rapiditatea reacției la războiul din Ucraina. Am avut peste 100 de copii care veneau zilnic în școală, gratuit și ne adaptam foarte rapid acțiunile, în funcție de nevoile lor.”, subliniază Ruxandra Mercea. 

Acceptarea feedback-ului negativ este una dintre lecțiile pandemice care trebuie privită într-un sens pozitiv de către un lider, iar ingredientele de succes care pot ajuta o echipă să traverseze perioadele de criză sunt comunicarea, onestitatea și asertivitatea. ”Am învățat din toate crizele să accept feedback-ul negativ, pentru că și eu, și echipa avem o contribuție la ce am fi putut face mai bine. Am învățat să nu evit discuțiile dificile cu părinții și să nu mai protejez adulții, colegii mei, de lucrurile grele.”

În ceea ce privește „noile reguli” după care trebuie să funcționeze o instituție dedicată educației pentru a forma elevii pentru piața actuală a muncii, o statistică arată că cel mai important rol al educației e pregătirea copiilor pentru ”cine vor fi ei ca oameni, indiferent de context”, în loc de a-i pregăti pentru piața muncii sau carieră, pentru că ”job-urile care vor exista în viitorul apropiat nu au fost create încă”. 

Rolul școlii este să îi formăm ca oameni, pentru relații, să aibă flexibilitate indiferent ce li se întâmplă. Aici vine și reziliența, e bine să o dea în bară în școli cât de mult, ca să aibă această experiență în viață, să se poată ridica după un eșec sau după un feedback negativ. Școala e parte din viață și trebuie să îi pregătească pe copii pentru orice experiență din viață.”

În ultima perioadă, modele de educație de succes sunt cele personalizate,  adaptate în funcție de profilul școlii, și, respectiv, al elevilor din ziua de azi. Ce presupune această personalizare și de ce este de preferat sistemului clasic? ”Personalizare înseamnă să îți poți alege materiile care ți se potrivesc în funcție de viziunea pe care o ai pentru carieră, să îți poți alege ritmul – unde, când, cum înveți – și activitățile care te definesc ca om și ca profil profesional, de exemplu alegerea organizațiilor de practică, în funcție de înclinațiile fiecărui copil.”, explică Ruxandra Mercea.  

În opinia sa, pentru a contribui la modelarea armonioasă a elevilor, este necesar ca părinții și profesorii să îi provoace mai mult să iasă din zona de confort, pentru că lumea incertă în care trăim poate fi provocatoare pentru ei. Cum facem asta? Prin asumarea de responsabilități acasă, în funcție de vârstă, prin sport, practicat cu consecvență, pe termen lung și prin limitarea accesului la tehnologie, în favoarea activităților recreative.

Potrivit unui studiu, elevii, față de profesori, văd viitorul școlii diferit. Profesorii consideră că școala în viitor este despre a preda diferit aceleași lucruri, pe când copiii cred că viitorul este despre altfel de materii. Sintagma care  caracterizează potențialul sistemului educațional românesc este ”There is more in us than we think. E mai mult în noi decât credem sau simțim”, conchide Ruxandra Mercea. 

Transylvania College este o școală centrată pe wellbeing și progresul academic al elevului, acreditată național și internațional, funcționând pe modelul Cambridge, în Cluj-Napoca, România. Oferta educațională a Transylvania College acoperă toate segmentele, de la creșă până la liceu, oferind predare pe două linii de studiu acreditate, în limba engleză și în limba română. Școala găzdiește în acest moment aproape 700 de elevi și are aproximativ 100 de profesori de 30 naționalități diferite, de pe șase continente. Asociația Wellbeing Institute a creat procesul unic Școala Încrederii, iar anul trecut, în plină pandemie, răspunzând unei nevoi acute din piață, a fondat Spark Hybrid International School.