FacebookTwitterLinkedIn

Confruntarea realității este cea mai recentă dispută într-o luptă cu Occidentul, în care platformele social media riscă restricții, deoarece Rusia încearcă să cenzureze dizidenții din Ucraina. 

Giganții din tehnologie sunt plasați într-o poziție dificilă, deoarece conflictul din Ucraina alimentează un război informațional.

Săptămâna trecută, Rusia a anunțat că va restricționa parțial Facebook, o mișcare conform căreia Meta a intervenit după ce a refuzat solicitarea guvernamentală de a opri verificarea independentă a mai multor instituții media de stat din Rusia.

Facebook și Google au impus restricții asupra instituțiilor media controlate de stat ale Rusiei din Ucraina și din întreaga lume, iar sâmbătă, Twitter a mai spus că serviciul său este restricționat pentru o parte dintre utilizatorii ruși.

Imaginile și videoclipurile s-au încărcat mai lent pe Facebook după ce au fost anunțate acțiunile, potrivit utilizatorilor, în timp ce Facebook Messenger a avut perioade lungi de inactivitate. Pe dispozitivele mobile, Twitter s-a încărcat lent, iar multe site-uri web ale statului, inclusiv site-ul Kremlinului, au suferit întreruperi în ultimele zile.

Pe fondul invaziei Rusiei, Facebook, Twitter, Google și serviciul său de streaming video YouTube, au luat toate măsuri noi pentru a restricționa mass-media de stat rusă să genereze câștiguri din reclamele de pe site-urile lor.

Twitter, care a mai interzis reclamele din mass-media susținută de stat în 2019, a declarat că întrerupe toate reclamele din Rusia și Ucraina pentru a asigura vizibilitatea informațiilor despre siguranța publică.

Începutul unui război informațional

Google, cel mai mare vânzător de spațiu publicitar online din lume, a mai spus că nu va permite presei de stat din Rusia să creeze reclame folosind instrumentele sale.

Facebook și Google au mai restricționat și accesul la o parte dintre conturi media de stat din Ucraina – la cererea guvernului ucrainean. Compania Google a declarat duminică că a interzis descărcările aplicației mobile Russia Today în Ucraina, ca răspuns la o solicitare legală a guvernului.

Rusia a ordonat companiei Google să restricționeze imediat accesul la informațiile postate ca parte a Google Ads, despre care spune că ar conține informații inexacte despre victimele forțelor armate și despre civilii ucraineni. Autoritatea de reglementare a comunicațiilor de stat a declarat că a trimis o scrisoare către Google în care cere eliminarea materialelor ofensive și a spus că va bloca resursele de internet care publică astfel de informații. 

De asemenea, Rusia a amenințat companiile cu o interdicție de publicitate dacă nu se conformează reglementărilor. Restricțiile mai aspre care ar putea urma includ încetinirea vitezei de încărcare sau blocările definitive, au spus oficialii ruși. 

Activitățile mass-media controlate de stat au fost o sursă cheie de conflict între Moscova și marile platforme tehnologice, deoarece activiștii și politicienii au cerut companiilor să demonetizeze sau să interzică Kremlinului să disipe informația prin promovarea conținutului pe platformele de socializare, informează Euronews