FacebookTwitterLinkedIn

Rusia exportă în China și India mai mult țiței produs în regiunea arctică și la prețuri reduse, în urma sancțiunilor impuse de Uniunea Europeană.

„Tot acest țiței arctic mergea, de obicei, în UE, dar acum trebuie să meargă în altă parte”, a spus un comerciant din Singapore, citat de Reuters.

Exporturile de țiței arctic către India au crescut constant din luna mai a anului trecut, cu un record de 6,67 milioane de barili încărcați în noiembrie și 4,1 milioane de barili în decembrie.

Săptămâna trecută, India a importat prima navă de țiței Varandey încărcat în portul Murmansk la sfârșitul lunii noiembrie, potrivit a două surse și a datelor Refinitiv.

Marfa de 900.000 de barili de la bordul petrolierului Bear Alcor, care a navigat prin Europa, Mediterana și Canalul Suez, a fost descărcată în portul Cochin din Kerala în 27 decembrie, fiind destinată companiei Bharat Petroleum Corp Ltd (BPCL.NS).

Alte două transporturi de 600.000 de barili care au fost încărcate în noiembrie, au fost descărcate la Rotterdam, Țările de Jos. Nu este clar care sunt companiile care au cumpărat acest petrol.