FacebookTwitterLinkedIn

Rompetrol Rafinare anunţă investiţii în valoare de aproximativ 40 de milioane de dolari, în perioada 2022 – 2027, pentru mentenanţa, reabilitarea şi modernizarea capacităţilor de stocare pentru produsele obţinute în rafinăriile Petromidia Năvodari şi Vega Ploieşti. De asemenea, sunt prevăzute reabilitări şi construcţii pentru aproximativ 50 de rezervoare aflate în rafinării, dar şi eficientizarea logisticii de transport şi creşterea gradului de siguranţă în exploatare.

Programul a fost demarat anul acesta şi vizează flexibilizarea proceselor de producţie, în condiţii de siguranţă şi protecţie a mediului înconjurător. 

„În total, sunt prevăzute reabilitări şi construcţii pentru aproximativ 50 de rezervoare aflate în rafinăriile Petromidia Năvodari şi Vega Ploieşti. Lucrările vizează menţinerea şi modernizarea capacităţilor de stocare, implicit creşterea capabilităţilor de depozitare, corelate cu evoluţia parametrilor de procesare a materiei prime din rafinăria Petromidia. În plus, proiectul general care vizează parcul de rezervoare va eficientiza logistica de transport şi va creşte gradul de siguranţă în exploatare. În acest moment, lucrările au început cu construcţia a trei noi rezervoare pentru produse petroliere, dar si reabilitarea unui rezervor de produse semifabricate”, a anunțat Rompetrol luni.

În perioada imediat următoare, sunt prevăzute lucrări de proiectare, inspecţie şi verificări tehnice pentru alte 6 rezervoare, cu o capacitate cumulată de stocare de circa 50.000 de metri cubi.

”Proiectul va duce la o creştere de circa 20% a capacităţii de stocare a motorinei şi ne va permite un management de transfer mai eficient al produselor finite şi semifabricate. Cu sprijinul Grupului KMG International, continuăm drumul asumat de dezvoltare a rafinăriilor Petromidia şi Vega, unităţi de producţie cu un impact pozitiv major pentru sectorul energetic românesc”, a declarat directorul general al Rompetrol Rafinare, Felix Crudu-Tesloveanu.

Este al doilea proiect major demarat din 2007 şi până în prezent, destinat modernizării parcului de rezervoare al companiei. O investiţie asemănătoare s-a derulat în perioada 2011 – 2020, când Rompetrol a alocat peste 17 milioane de dolari în reabilitarea a peste 20 de rezervoare.

Principalii acţionari ai Rompetrol Rafinare sunt KMG International (54,63% – direct şi indirect) şi Statul Român prin Ministerul Energiei (44,7%).