FacebookTwitterLinkedIn

ROMGAZ, cel mai mare producător de gaze naturale din România, a semnat acordul de finanțare, în valoare de 325 milioane de euro, cu Raiffeisen Bank, pentru finanțarea parțială a achiziției acțiunilor EMEPRL, care deține 50% din drepturile și obligațiile aferente perimetrului Neptun Deep.

ROMGAZ va utiliza împrumutul pentru a finanța parțial prețul de achiziție care se va plăti pentru toate acțiunile emise de Exxon Mobile Exploration and Production Romania Limited (EMEPRL), care deține 50% din drepturile și obligațiile aferente perimetrului Neptun Deep.

Facilitatea de împrumut în valoare de 325 milioane de euro are o perioadă de scadență de cinci ani și este corelată cu performanța financiară generală a ROMGAZ.

Facilitatea, în care Raiffeisen Bank acționează în calitate de creditor, oferă ROMGAZ finanțarea pentru planul său de dezvoltare a resurselor, acoperind o parte a prețului de achiziție a tuturor acțiunilor emise de EMEPRL.

Aristotel JUDE, directorul general al S.N.G.N ROMGAZ S.A.: „Semnarea acestui acord de finanțare este necesar realizării unui obiectiv important asumat în Strategia ROMGAZ de dezvoltare pentru perioada 2021-2030, respectiv pentru finalizarea achiziției acțiunilor EMEPRL care deține 50% din drepturile și obligațiile aferente perimetrului Neptun Deep.

Este un prim pas care dovedește determinarea noastră de a menține ROMGAZ drept cel mai important jucător pe piața de gaze din România și a ne poziționa strategic în contextul actual geopolitic. Dezvoltarea și exploatarea, cât mai curând posibil, a zăcămintelor cu potențial comercial din perimetrul Neptun Deep vor asigura adăugarea la producția de gaze naturale a României a unor volume considerabile care vor susține, fără doar și poate, securitatea în aprovizionarea cu gaze naturale a țării.”

Cătălin CEPIŞCĂ, Senior Director Raiffeisen Bank: „Acordul de finanțare în valoare de 325 milioane euro la care am ajuns cu ROMGAZ este un exemplu pentru angajamentul nostru de a susține procesul de tranziție spre o economie mai verde, permițând companiilor să-și implementeze strategiile lor sustenabile. Tranziția către un sistem energetic cu emisii zero net este posibilă cu campioni puternici din domeniul energiei, precum ROMGAZ, care asigură de-a lungul procesului siguranța furnizării în regiune.

Suntem încântați să fim principala bancă de finanțare a companiei și considerăm că această facilitate semnificativă este o indicație clară a sprijinului nostru pentru sectorul energetic”.

Încheierea contractului de finanțare a fost facilitată de suportul juridic al firmelor de avocatură Dentons, reprezentând S.N.G.N. ROMGAZ S.A. și Wolf Theiss, acționând pentru creditorul Raiffeisen Bank.