FacebookTwitterLinkedIn

Producătorul de energie Romgaz anunță finalizarea tranzacției de achiziție și transferul tuturor acțiunilor emise, reprezentând 100%, din capitalul social al ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited.

Subsidiara ExxonMobil în România deținea 50% din drepturile dobândite și din obligațiile asumate prin Acordul Petrolier pentru zona de apă adâncă a perimetrului offshore XIX Neptun din Marea Neagră.  

Tranzacția, finalizată pe 1 august 2022, a fost finanțată din sursele proprii ale companiei și un credit bancar sindicalizat în valoare de 325 milioane euro, aranjat de Raiffeisen Bank, având finanțatori Raiffeisen Bank cu 200 de milioane de euro și Banca Comercială Română cu 125 de milioane de euro. “Creditul este acordat pe o perioadă de cinci ani de la data utilizării, fiind atras integral în vederea plății achiziției. Operațiunile bancare pentru plata tranzacției de achiziție din data de 1 august s-au derulat prin Raiffeisen Bank, care acționează și în calitate de agent al facilității de credit”, potrivit reprezentanților.

Finanțatorii au fost asistați de casa de avocatură Wolf Theiss de-a lungul procesului de negociere, semnare și utilizare a facilității de credit.  

“Finalizarea cu succes a tranzacției este o realizare deosebită în portofoliul de business al Romgaz. Proiectul Neptun Deep are o însemnătate importantă și strategică pentru România în vederea asigurării securității energetice a țării noastre, mai ales în actualul context geopolitic. Suntem determinați să trecem la etapa de dezvoltare-exploatare în cel mai scurt timp, alături de partenerul nostru” a declarat Aristotel Jude, Directorul General al Romgaz.