FacebookTwitterLinkedIn

Exxon Mobil Corp a vândut divizia de upstream din România producătorului de gaze Romgaz cu peste un miliard de dolari. Gigantul energetic american își va concentra investiţiile pe active cu costuri mici de furnizare.

Tranzacţia cu Romgaz include toate acţiunile în Exxon Mobil Exploration and Production România, alături de participaţia în zăcământul XIX Neptun România, notează Agerpres. Tranzacţia urmează să se finalizeze în trimestrul doi al anului 2022.

Prezent la semnarea contractului, premierul Nicolae Ciucă a declarat că nu mai târziu de 2026 gazele vor fi extrase din perimetrul Neptun Deep din Marea Neagră și că estimările arată că există cantități suficient de mari pentru a asigura gaz și pentru țările din regiune și din UE.

Nicolae Ciucă: „Prin semnarea acestui contract, Romgaz și OMV Petrom vor putea să extragă gaze din Marea Neagră nu mai târziu de 2026 și ținând cont că estimarile ne dau garanții că există cantități suficient de mari să putem asigura gaz și pentru vecinii noștri atât din regiune cât și din Uniunea Europeană.”

Romgaz, cel mai mare producător de gaze naturale din România, a semnat marți, 3 mai, la sediul Guvernului, contractul de vânzare-cumpărare a tuturor acţiunilor emise (reprezentând 100% din capitalul social) de ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited (EMEPRL) care deține 50% din drepturile dobândite și din obligațiile asumate prin Acordul Petrolier pentru zona estică, zona de apă adâncă, a perimetrului offshore XIX Neptun din Marea Neagră.