FacebookTwitterLinkedIn

Călătoriile cu avionul au reintrat în normal după aproape doi ani de evoluție oscilantă. Românii au reluat city break-urile, dar și deplasările în interes de serviciu sau pentru studii. Potrivit vola.ro, pentru prima dată în ultimele 24 de luni se constată creșteri ale rezervărilor de bilete de avion, peste nivelul anului 2019. 

Printre cele mai căutate destinații europene regăsim în continuare Italia, Marea Britanie, Spania, Germania sau Franța, țări frecventate atât de turiști, cât și de cei care călătoresc pentru a-și vizita rudele din afara țării. De altfel, există semne bune și în ceea ce privește intențiile lor de călătorie în 2022, aceștia având în plan mai multe city-break-uri (39,9%), mai multe vacanțe pe an (35,3%) sau un concediu prelungit (21,7%). 

Prețul mediu al unui bilet de avion pe rutele europene cele mai iubite de români este între 11 și 30 de euro. În ce privește preferințele turiștilor cu privire la destinațiile alese, aceștia preferă să rămână în zone cât mai apropiate de casă și accesibile financiar. 75% dintre participanții la studiul Vola.ro au declarat că vor călători în Europa în 2022, 11% au ales călătoriile în România, 7,6% își doresc destinații non-europene (Dubai, Iordania etc.), în timp ce doar 5,9% plănuiesc o vacanță într-o țără exotică (Mexic, Thailanda etc.).

Cum a influențat situația din Ucraina călătoriile cu avionul?

“Situația din Ucraina s-a tradus în zona călătoriilor cu avionul într-o predispoziție spre rezervările last-minute pentru următoarele 1-2 luni și mai puțin spre rezervările pentru un orizont de timp mediu, de 4-6 luni, cum vedeam în anii anteriori. În primele două săptămâni din martie, românii au vrut să aștepte să vadă cum evoluează lucrurile în țara vecină, însă acum lucrurile au revenit la normal și chiar peste estimările noastre. Am înregistrat cifre de vânzări cu peste 15% mai mult ca în 2019 încă din luna martie. Al doilea impact major al situației din Ucraina a fost asupra gradului de încărcare al zborurilor cu plecare în următoarele 1-3 zile, dar și asupra aglomerației din aeroporturi”, a declarat Claudia Tocilă, Director de Marketing Vola.ro.