FacebookTwitterLinkedIn

Românii și englezii sunt cei mai interesați europeni să pună bani deoparte în 2023, cu o pondere de 36%, iar instrumentele financiare preferate sunt depozitele de economii.

”În ceea ce privește topul pe regiuni al românilor orientați spre economisire, pe primul loc se află sud-estul țării (42%), urmat de București-Ilfov (39%) și sud-vestul țării, inclusiv Oltenia (38%)”, se arată într-un sondat derulat de Revolut și Dynata.

De asemenea, 18% dintre respondenții europeni iau în calcul să facă economii în numerar.

Sondajul a fost efectuat în rândul a peste 8.000 de respondenți din opt țări europene, dintre care 1.000 de români.

Studiul mai arată că europenii, incusiv românii, sunt aproape complet dezinteresați de accesarea de credite ipotecare.

Doar 3% dintre intervievați au spus că ar fi interesați de obținerea unui astfel de produs, cu cea mai scăzută intenție de cumpărare în Franța (0,6%) și România (1%) și cea mai ridicată în Lituania și Spania (5,4%).

Acest interes scăzut este întreținut atât de regimul proprietății, cât și de costul finanțării achiziției de locuințe, notează Revolut.

România este țara europeană cu cei mai mulți proprietari de locuințe (95% în 2021, conform Eurostat), în timp ce Germania are cea mai scăzută rată de proprietari (49,5%), media europeană fiind de 70% proprietari vs. 30% chiriași.