FacebookTwitterLinkedIn

Începând de luni, 10 iunie, românii au posibilitatea de a achiziționa titluri de stat Tezaur cu maturități de 1 și 3 ani, oferind dobânzi anuale de 6%, respectiv 6,85%, a anunțat Ministerul Finanțelor. Titlurile pot fi cumpărate până pe 4 iulie 2024 online, prin intermediul Spațiului Privat Virtual (SPV) pentru titluri lansate prin unitățile Trezoreriei Statului, sau direct de la sediul Trezoreriei și subunitățile poștale ale C.N. Poșta Română S.A.

Pentru a facilita procesul de achiziție, Ministerul Finanțelor a implementat o nouă facilitate, permițând plata cu POS direct la sediile unităților de Trezorerie. Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a subliniat importanța acestei inițiative, menționând că se intenționează dezvoltarea unei aplicații care să permită achiziția online a titlurilor de stat până la sfârșitul anului. În primele cinci ediții ale programului din 2024, aproximativ 140.000 de persoane au investit peste 6,5 miliarde de lei.

Dobânzile pentru aceste titluri de stat sunt anuale și plătibile conform termenelor prevăzute în prospectul de emisiune. Titlurile sunt transferabile și pot fi răscumpărate în avans. Persoanele fizice care au împlinit vârsta de 18 ani la data efectuării subscrierii sunt eligibile pentru investiții, iar veniturile obținute sunt neimpozabile.

Fondurile obținute din emisiunea de titluri de stat vor fi utilizate pentru finanțarea deficitului bugetar și refinanțarea datoriei publice, a precizat Ministerul Finanțelor.