FacebookTwitterLinkedIn

Un plan pentru digitalizarea serviciilor publice din România este discutat în aceste zile la Parlamentul European. Termenul de implementare este de patru ani. Digitalizarea la nivel național plasează România pe ultimele locuri în Europa.

Banii obținuți prin PNRR, aproape 4 miliarde de euro, oferă României mai multe oportunități de finanțare pentru digitalizarea serviciilor publice.

Victor Negrescu, europarlamentar PSD: „Avem un program care va implementa laboratoarele digitale în școli, peste o mie de laboratoare, avem un program care va asigura digitalizarea IMM-urilor din România, zeci de mii de IMM-uri vor beneficia de finanțare. Ar însemna să digitalizăm complet guvernul, să fim la un click distanță. Avem bani pentru asta”, conform portalului de știri TVR.

Comisia Europeană își propune ca până în 2030 să transforme digital statele membre, adică să digitalizeze întreprinderile și serviciile publice, iar la nivelul populației, 80% să aibă competențe digitale.

Bogdan Gruia-Ivan, ministrul Digitalizării: „Sunt deja în formă foarte avansată, tot ce înseamnă reînnoirea de documente, carte identitate, pașaport, buletin, plățile pe care le faci către stat – rovinieta, altele asociate ghișeului.ro să le poți faci face intr-o singură aplicație.”

Autoritățile de la București își propun să implementeze digitalizarea în doar 4 ani, ceea ce alte state au făcut pe parcursul a 20 de ani.