FacebookTwitterLinkedIn

Prima tranşă din fondurile europene stabilite în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), în valoare de 2,6 miliarde de euro, va ajunge în ţara noastră în cel mult două sau trei săptămâni.

Cu aceşti bani urmează să fie finanţate obiective de infrastructură rutieră şi feroviară, să se modernizeze 100 de creşe, să fie derulate proiecte de reducere a abandonului şcolar, de digitalizare a universităţilor, precum şi de cogenerare şi producere de hidrogen.

Dan Cărbunaru, purtătorul de cuvânt al guvernului: „După cum a fost anunţat oficial încă de ieri de către Comisia Europeană, România a primit aprobarea pentru prima tranşă din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, în valoare de 2,6 miliarde de euro, care se adaugă la cele 3,79 miliarde de euro pe care ţara noastră deja le-a primit ca prefinanţare în cadrul acestui program.

Cele 2,6 miliarde de euro vor intra în ţara noastră în două-trei săptămâni, cât durează procedurile la nivel european. Este o etapă parcursă la nivelul comitetelor de specialitate din cadrul ECOFIN, urmată apoi de aprobarea pe care miniştrii de Finanţe, reuniţi în Consiliul ECOFIN, urmează să o dea în acest sens. Estimările ministerului de resort sunt că în două-trei săptămâni aceşti bani, aceste 2,6 miliarde de euro, vor intra în ţara noastră”, conform Agerpres.

Dan Cărbunaru: „Pentru Autostrada A7 sunt, deja, trei sectoare contractate, valoarea totală a acestor lucrări fiind de 1,5 miliarde de euro.

La ele se adaugă ‘Valul Renovării’, contracte lansate de Ministerul Dezvoltării.

De asemenea, contracte pentru modernizarea a 100 de creşe, digitalizarea la nivelul universităţilor din România, alte 4.000 de contracte de finanţare pentru şcoli astfel încât să se atingă obiectivul de reducere a riscului de abandon şcolar.

Proiecte de cogenerare gestionate de Ministerul Energiei, dar şi de producere de hidrogen, la acelaşi minister.

Totodată, din aceşti bani vor fi finanţate şi lucrările de la calea ferată Caransebeş – Timişoara – Arad“.