FacebookTwitterLinkedIn

Secretarul pentru Energie din SUA, Dan Brouillette, şi ministrul român al Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, Virgil Popescu, au parafat vineri la Washington DC un proiect de acord interguvernamental pentru a coopera la extinderea şi modernizarea programului de energie nucleară civilă din România, scrie news.ro.

Astăzi, Secretarul pentru Energie din SUA, Dan Brouillette, şi ministrul român al Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, Virgil Popescu, au parafat un proiect de acord interguvernamental pentru a coopera la extinderea şi modernizarea programului de energie nucleară civilă din România. Odată executat formal, acest acord istoric va pune bazele pentru ca România să utilizeze expertiza şi tehnologia SUA cu o echipă multinaţională care construieşte unităţile de reactor 3 şi 4 ale centralei nucleare de la Cernavodă şi unitatea de reactorare a reactorului 1”, a informat Ministerul Economiei.

 România va putea utiliza expertiza şi tehnologia SUA în construcţia reactoarelor 3 şi 4 ale centralei nucleare din Cernavodă, dar şi în retehnologizarea reactorului 1 de la Cernavodă, pus în funcţiune în anul 1996. 

Proiectul, în valoare de 8 miliarde de dolari, va fi coordonat de AECom şi va implica un consorţiu format din companii din S.U.A, România, Canada şi Franţa.

Acest acord subliniază importanţa parteneriatului strategic între Statele Unite şi România şi angajamentul reciproc pentru securitatea energetică în regiune.

Energia nucleară este crucială pentru a se asigura că România are o sursă de energie electrică fiabilă, accesibilă şi fără emisii, iar industria nucleară din SUA aşteaptă cu nerăbdare să-şi ofere expertiza pentru a dezvolta această importantă sursă de energie. Acest acord între SUA şi România sporeşte cooperarea noastră energetică reciprocă şi va consolida securitatea energetică a ambelor naţiuni”, a declarat Secretarul Brouillette.

Cu cele două unităţi în operare (reactoarele 1 şi 2), Nuclearelectrica acoperă aproximativ 18% din totalul producţiei de energie din România.