Cautare
, Contributor

Agricultură |
|

România realizează în 2021 o treime din producția de floarea-soarelui din Uniunea Europeană, dar pierde anual 2 miliarde de dolari la valorificarea acestei culturi

România continuă să fie un furnizor de materie primă. Din producția de floarea-soarelui de anul acesta, estimată la 34% din totalul acestei culturi realizate în UE, mai bine de jumătate este exportată către vecinii care au capacitate de procesare mai ridicată decât noi.
sunflower-1627193_1920

Suprafața cultivată cu floarea-soarelui în România reprezintă 27,3% din suprafața alocată acestei culturi în Uniunea Europeană. În comparație cu Franța, una dintre țările cu cele mai mari suprafețe agricole la nivel european, care a însămânțat în acest an aproximativ 660.000 de hectare, România înregistrează unul dintre cele mai bune randamente agricole specifice acestei culturi, arată o analiză realizată de Clubul Fermierilor Români.

„Acest randament se poate menține sau poate înregistra creșteri anuale doar prin realizarea de investiții în modernizarea infrastructurii principale a sistemelor hidroameliorative, care să permită creșterea competitivității afacerilor agricole românești și îndreptarea deficitului balanței comerciale”, afirmă Florian Ciolacu, directorul executiv al Clubului Fermierilor Români.

Din cele 3,3 milioane de tone de floarea-soarelui estimate pentru acest an, România folosește pentru consumul intern 1,2 – 1,3 milioane tone. „Cele 3,3 milioane de tone prognozate pentru 2021 reprezintă aproximativ 34% din producția de floarea-soarelui a Uniunii Europene”, explică Cezar Gheorghe, consultantul Clubului și expert în comerțul cu cereale.

„Anul acesta, România înregistrează un maxim al producției de floarea-soarelui de când este membră UE, cu o creștere de aproximativ 1,22 milioane de tone față de anul 2020. Lipsa unor unități de procesare la nivel național conduce la vânzarea materiei prime către țări precum Bulgaria (aproximativ 400.000 tone/an), Turcia (400.000 tone/an), Ungaria (220.000 tone/an), țări din Asia sau vestul Europei (Olanda, Franța și Spania). Practic, în acest an agricol, aproximativ 2 milioane de tone vor fi exportate în Uniunea Europeană și în afara ei”, concluzionează Cezar Gheorghe.

Impactul financiar al acestor exporturi indică o diferență de 535 dolari/tonă (vânzare materie primă), comparativ cu 1.570 dolari/tonă (vânzare produse procesate) – cumul realizat din producția de ulei brut (1.200 dolari/tonă) și cantitatea de șrot rezultat (370 dolari/tonă).

Analiza realizată de specialiștii Clubului Fermierilor arată că România ar fi putut genera în acest an, doar la nivelul culturii de floarea-soarelui, o valoare adăugată de 2.070.000.000 dolari.

„Dezvoltarea unor unități de procesare la nivel național va permite crearea de locuri de muncă și dezvoltarea industriei conexe care, la rândul ei, prin segmentele care o compun, va contribui la generarea de valoare financiară și socială”, consideră dl Florian Ciolacu.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii