FacebookTwitterLinkedIn

Fundamentul rapsodiilor lui George Enescu sau Enesco, asa cum ii spun francezii, il reprezinta folclorul creionat prin cele mai fine tehnici pe care acesta le-a dobandit de-a lungul anilor de studiu savarsiti la Viena si Paris.

”Rapsodiem” a fost realizat de catre dirijorul Daniel Jinga, împreună cu Orchestra Metropolitana Bucuresti in 2018,cu ocazia Centenarului insa accesul a fost controlat pana acum.

„Pentru noi, muzicienii implicați în filmări, acțiunea în sine a fost o jertfă transformată în amintiri de neuitat, o lecție despre libertate și iubire de România, predată în natură de către muzica enesciană ce plângea cu un ochi și râdea cu celălalt, imitând vântul, stihiile, susurul apelor, sau întrețesând verdele brazilor, arsița zilei, sau tăria cerului”, spune Daniel Jinga, dirijorul Orchestrei Metropolitane București.

Filmul a fost realizat în cadrul proiectului “Rapsodiem – de la Geneză la Centenar”, proiect finanțat de Ministerul Culturii și Identității Naționale. Regizorul basarabean Alla Dontu a ales să distribuie artiștii care au imprimat coloana sonoră, Orchestra Metropolitană București și dirijorul Daniel Jinga devenind astfel, personajele principale alături de actrița Catinca Nistor și copii Rareș Jinga și Roberta Mitache.