FacebookTwitterLinkedIn

România se clasează în eșalonul doi al celor mai importante locații de producție din lume, în urma multor state din regiunea Central și Est Europeană precum Polonia, Republica Cehă, Ungaria, Slovacia și Bulgaria. Clasamentul anual Manufacturing Risk Index (MRI) este realizat de compania de consultanță imobiliară Cushman & Wakefield, care analizează criterii precum costurile operaționale, cu munca, precum și riscurile economice și politice. Astfel, România se clasează abia pe locul 21, în timp ce Polonia pe 6, Republica Cehă pe 8, Ungaria și Slovacia pe 11 și 12. 

Republica Cehă, din 2016, de când a fost inclusă în MRI pentru prima dată, s-a clasat în mod regulat printre cele mai bune destinații de producție. În acest an, Polonia a trecut înaintea Republicii Cehe în comparația celor 47 de țări, în principal datorită forței de muncă mai ieftine și a prețurilor mai mici la energie.

Și anul acesta, Asia a dominat clasamentul scenariului de referință, care acordă o importanță egală condițiilor de operare a unei țări și competitivității costurilor. Dintre primele 12 locații, jumătate se află în zona Asia-Pacific, în special datorită ofertei abundente de forță de muncă la preț redus.

Creșterea Poloniei în clasament se datorează parțial costurilor mai scăzute ale forței de muncă și energiei electrice în raport nu numai cu țările din vestul și nordul Europei, ci și cu unii dintre vecinii săi est-europeni. Cu toate acestea, multe țări din Europa au suferit de pe urma creșterii riscului economic, deoarece provocările legate de securitatea aprovizionării cu energie amenință să aibă un impact negativ asupra perspectivelor economice pe termen scurt. Acest lucru, împreună cu costurile mai ridicate ale energiei electrice și costurile cu forța de muncă a făcut ca țări precum Franța, Țările de Jos și Spania să sufere scăderi în clasament în acest an. 

Potrivit analiștilor de la Cushman & Wakefield, considerațiile privind alegerea locației pentru operațiunile de producție devin ceva mai nuanțate și nu mai privesc ca prioritar doar costul de producție. Provocările legate de întreruperea lanțului de aprovizionare și riscul de întrerupere a activității determină companiile să ia în considerare relocarea producției în locații mai apropiate de piețele de consum. 

“În consecință, locațiile europene și mediteraneene, care sunt și mai aproape de piețele de destinație finală, și în special cele care pot oferi acces la forță de muncă calificată și fiabilitate în aprovizionarea cu energie, vor continua să se bucure de oportunități în a captura cererea de unități de producție, fie ca locații primare, fie ca locații complementare”, se spune în raport.