FacebookTwitterLinkedIn

Anul trecut, 95,4 de milioane de persoane din UE, reprezentând 21,7% din populație, au fost expuse riscului de sărăcie sau excluziune socială, spune un raport publicat joi de Eurostat.

Aceasta înseamnă că locuiau în gospodării care se confruntă cu cel puțin unul dintre cele trei riscuri de sărăcie și excluziune socială (risc de sărăcie, deprivare materială și socială gravă și/sau locuiau în gospodării cu puțini salariați). Cifrele indică o ușoară creștere față de 2020 (94,8 milioane; 21,6% din populație).

Dintre cele 95,4 milioane de persoane din UE care s-au confruntat cu riscul de sărăcie sau excluziune socială, aproximativ 5,9 milioane (1,3% din populația totală) trăiau în gospodării care se confruntă cu toate cele trei riscuri de sărăcie și excluziune socială simultan.

Riscul de sărăcie sau excluziune socială variază în statele membre ale UE. Cele mai mari cote ale persoanelor expuse riscului de sărăcie sau excluziune socială au fost înregistrate în România (34%), Bulgaria (32%), Grecia și Spania (ambele 28%).

În schimb, cele mai scăzute procente de persoane expuse riscului de sărăcie sau excluziune socială au fost înregistrate în Cehia (11%), Slovenia (13%) și Finlanda (14%).