FacebookTwitterLinkedIn

Deși Ucraina nu este un partener comercial principal al României, reprezintă însă o sursă pentru materii prime. Concret, România importă, de exemplu, cantități mari de îngrășăminte chimice pentru agricultură. În contextul situației conflictuale dintre Rusia și Ucraina, care este impactul asupra importurilor și exporturilor în cazul României?

România a cumpărat în primele 11 luni ale anului trecut, din Ucraina, produse în valoare totală de 1,2 miliarde de euro, cu 572,5 milioane de euro mai mult decât a exportat, potrivit ultimelor date disponibile ale Institutului Național de Statistică.

Principalele obiecte de import sunt minereuri de fier (188,2 milioane de euro), fire, cabluri și conductoare electrice (172,3 milioane de euro) și produse laminate plate (65,8 milioane de euro). Ucraina este, de asemenea, a doua cea mai mare sursă externă de  îngrășăminte minerale sau chimice azotate, după Bulgaria, livrând anul trecut produse în valoare de 48,5 milioane de euro.

De cealaltă parte, Ucraina este o piață de desfacere a autoturismelor pentru România. În primele 11 luni ale anului, România a livrat către Ucraina mașini în valoare de 74,4 milioane de euro. România mai exportă fire, cabluri și conductoare în valoare de 61 de milioane de euro, dar deficitul este de 111 milioane de euro.

De asemenea, România aprovizionează Ucraina cu vehicule aeriene (elicoptere, avioane) valoarea exporturilor totalizând anul trecut 38,1 milione de euro, dar și cu medicamente (29,5 milioane de euro) și tutun (23,2 milioane de euro).

Știre în curs de actualizare