FacebookTwitterLinkedIn

România nu este departe de momentul declarării stării de calamitate în agricultură din cauza secetei, a declarat Ministrul Agriculturii, Petre Daea. Dar, ministerul pe care îl conduce nu dispune de un fond special pentru astfel de situații.

“Suntem în interiorul procedurii de a stabili calamităţile pentru că prin procesele verbale noi ce facem? Constatăm, măsurăm, fenomenul este definit. Este secetă pedologică. Avem situaţii în care culturile nu sunt afectate sau sunt afectate puţin, dar nu este într-un procent mai mare de 50%, sunt situaţii când acele culturi sunt afectate într-un procent mai mare şi sunt situaţii, astea ne interesează acum, când culturile sunt distruse pur şi simplu”, a spus Daea.

Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare a solicitat autorităților să declare stare de calamitate din cauza secetei în localităţile/judeţele unde mai mult de 50% din suprafaţa acoperită de culture agricole este afectată.

Pe de altă parte, fermierii români spun că nu își pot exporta mărfurile prin porturile românești din cauză că infrastructura acestora este blocată de produsele din Ucraina.