România va trebui să instaleze 3 GW în tubine eoliene offshore în Marea Neagră până în 2030 pentru a putea atinge neutralitatea din perspectiva emisiilor de CO2. Costurile montării unei astfel de capacități se ridică la 8,4 miliarde de euro.
”Nu vedem o altă cale pentru net zero”, a spus Mihai Bălan, Head of Energy Systems Programme la Energy Policy Group (EPG).
În noiembrie 2021, oficiali guvernamentali din România și SUA au discutat despre perspectivele dezvoltării de capacități eoliene offshore în Marea Neagră.
De altfel, în septembrie 2022, Consiliul Concurenţei a autorizat preluarea firmei germane WPD de către firma americană Global Infrastructure Partners (GIP). WPD intenționează să dezvolte mai multe parcuri eoliene offshore în Marea Neagră.
Până în 2030 ar trebui montate eoliene de 3 GW, care vor produce energie la un cost de 71 euro pe MWh, la care însă se vor adăuga alți 8 euro pe MWh pentru dezvoltarea infrastructurii. În total, costul final de producție ar urma să se plaseze în jurul valorii de 85 euro pe MWh.
Această capacitate instalată ar urma să genereze anual 10 TWh de electricitate.
Potrivit lui Bălan, eolienele offshore nu ar trebui să mai aibă nevoie de nicio schemă de ajutor de stat prin certificate verzi pentru a fi competitive în piață.
Totodată, noile capacități de producere a energiei ar trebui să fie dezvoltate în paralel cu Bulgaria, pentru a putea fi împărțite costurile cu infrastructura.
De asemennea, montarea a turbine eoliene de 3 GW în Marea Neagră ar crea 22.000 de locuri de muncă, mai ales în faza de construcție. Ulterior, pentru operațiunile de mentenanță și operare ar fi nevoie de circa 2.500 de angajați.
Potrivit lui Bălan, România va avea nevoie de eoliene offshore de 15 MW pentru a-și atinge obiectivele de mediu.