FacebookTwitterLinkedIn

Preşedintele Belarusului susține că Washingtonul a jucat un anumit rol în toate conflictele politice majore din lume și că relaţia unor state din regiune, inclusiv România, cu SUA ar putea conduce la distrugerea acestor ţări.

Potrivit președintelui Lukaşenko, care este un apropiat al lui Vladimir Putin, Washingtonul este implicat în toate conflictele politice importante, dar, în acelaşi timp, pare să ignore controversele interne care deja sunt pe cale să devină un conflict civil.

„America este singura ţară care profită de ceea ce se întâmplă aici: ei pot arăta Europei care este locul ei şi pot elimina rivalii dintr-o dată. Astăzi este Ucraina, mâine poate fi Moldova, sau statele baltice, sau Polonia, sau România”, a declarat Lukaşenko în cadrul evenimentului Zilei Unităţii Naţionale, potrivit agenţiei ruse Tass.

Conform acestuia, lumea, cităm, „a înnebunit şi este pe cale să se dezintegreze”. În replică la aceste afirmații, Ministerul Afacerilor Externe din România a anunțat că l-a convocat pe reprezentantul statului Belarus pentru a i se comunica poziţia părţii române, notează Monitorul Apărării și Securității.

„Partea română respinge ferm astfel de afirmaţii inadmisibile, care alimentează retorica bazată pe apel la forţă şi ameninţarea cu forţa în relaţiile internaţionale. De asemenea, nu poate fi ignorat rolul şi responsabilitatea internaţională ale Belarusului în calitate de complice al Rusiei în susţinerea războiului de agresiune împotriva Ucrainei. Totodată, MAE reaminteşte că România este stat membru al NATO şi beneficiază, în cel mai înalt grad, de toate garanţiile de securitate care decurg din acest statut în conformitate cu clauza de apărare colectivă din art.5 al Tratatului Atlanticului de Nord, NATO fiind cea mai puternică alianţă politico-militară din istorie”, se arată într-un comunicat al instituției române.

Aleksandr Lukaşenko a enumerat printre ţările în care s-ar putea extinde conflictul din Ucraina: Polonia, Republica Moldova şi România.