FacebookTwitterLinkedIn

Țara noastră a preluat Președinția unuia dintre organsmele subsidiare ale Consiliului Permanent al Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE). Mandatul României se va desfășura pe parcursul anului 2023.

Potrivit MAE, atribuţiile Comitetului de Securitate al OSCE includ, printre altele, discutarea aspectelor non-militare şi politice de securitate, inclusiv implementarea angajamentelor în materie asumate de către statele participante la OSCE; abordarea unor teme multisectoriale, care au legătură cu aspectele non-militare de securitate și susţinerea pregătirilor pentru organizarea Conferinţei Anuale de Evaluare a Problematicii de Securitate a OSCE (“Annual Security Review Conference” – ASRC).

Așadar, vorbim despre faptul că România va sprijini realizarea obiectivelor organizaţiei în domeniile combaterii traficului de persoane, managementului frontierelor şi combaterii terorismului.

„Asumarea de către ţara noastră a acestui mandat relevă, o dată în plus, contribuţia României la respectarea valorilor şi principiilor fundamentale ale OSCE în asigurarea securităţii şi cooperării în Europa, aspect deosebit de important inclusiv în contextul celei mai mari crize de securitate din Europa de după cel de-al doilea Război Mondial. Totodată, acest mandat reprezintă o recunoaştere a profilului activ al României în cadrul OSCE privind susţinerea rolului, valorilor şi principiilor fundamentale ale organizaţiei în asigurarea păcii, securităţii şi cooperării în Europa”, a declarat ministrul Bogdan Aurescu.

Acest mandat a fost asumat de România la solicitarea actualei Preşedinţii-în-Exerciţiu a OSCE, exercitată de Macedonia de Nord în acest an. România a mai deţinut Preşedinţia Comitetului de Securitate al OSCE în 2015 şi 2016.