FacebookTwitterLinkedIn

Din lumea legendelor medievale a împrumutat Roger Dubuis numele care a ajuns să-i fie sinonim, Excalibur, și care trimite mai degrabă la viitor decât la mitologie, la un viitor al orologeriei pe care Casa elvețiană îl scrie încă de pe acum. Acesta este universul Roger Dubuis: un tărâm aproape ireal al superlativelor (tehnice, de design etc.), căruia brandul îi dă relief pe măsură ce-l parcurge.

Secvențe cromatice – Excalibur Liu Wei Monotourbillon
Noutatea absolută Roger Dubuis poartă numele unuia dintre cei mai interesanți artiști contemporani, Liu Wei. Puntea dintre Roger Dubuis și artistul chinez e constituită de vocația experimentării și refuzul etichetării. Liu Wei valorifică medii de expresie diferite, fără a deveni prizonierul niciunuia; la fel face și marca elvețiană atunci când ne descoperă valențele nebănuite ale unor materiale sau introduce în orologerie metode inovatoare de realizare și prelucrare a lor.

În ambele cazuri se distinge clar provocarea de a se reinventa la fiecare pas făcut, dar nu de o manieră irațională. Sau, după cum spune Liu Wei: „Eu nu rămân la o singură metodă în arta mea și îi respect pe cei care procedează așa, indiferent dacă sunt orologeri sau scriitori. Arta înseamnă să vezi altfel lumea și să experimentezi diverse metode de a o crea”.

Excalibur Liu Wei Monotourbillon este un ceas plin de culoare – asta, în sine, n-ar fi o noutate la Roger Dubuis, brand care adesea își traduce exuberanța în expresii cromatice frapante. De data aceasta, compoziția este redată pe trei niveluri de adâncime, culoarea fiind aplicată de artist pe cristal-safir. Carcasa de titan (diametrul: 42 mm) găzduiește calibrul RD512, cu întoarcere manuală (rezervă de mers: 72 de ore).

Modelul este lansat într-o serie limitată la opt exemplare, el aducând în orologerie o nouă estetică, ancorată în cea mai stringentă actualitate artistică sau, mai degrabă, în viitorul deja palpabil al artei.

Alb, puritate, excentricitate – Excalibur Double Tourbillon White Ceramic
Lansat la final de octombrie, Excalibur Double Tourbillon White Ceramic propune un amestec de materiale extrem de elegant și de greu de realizat – dar provocările tehnice și mai ales depășirea lor sunt specialitatea Roger Dubuis.

Mizând pe rezistență, acest model Excalibur combină un tip de ceramică (din care e realizată carcasa) despre care producătorul spune că este de patru ori mai dură decât oțelul inoxidabil și un aliaj special de aur (luneta și coroana), care își păstrează lustrul chiar și după expunerea la condiții dure de mediu.

Ceasul este echipat cu mecanismul cu întoarcere manuală RD108 (rezervă de mers: 72 de ore), ale cărui specificații tehnice privind rezistența antimagnetică au fost îmbunătățite. Carcasa de 45 de milimetri circumscrie un angrenaj dispus arhitectural, deopotrivă complex și clar, dominat de dublul flying tourbillon.

Manifest orologer purist, acest Excalibur rămâne fidel esteticii hipertehnologice a mărcii. Numărul redus de exemplare în care a fost produs (opt) și combinația rară de materiale fac din model una dintre cele mai greu accesibile propuneri haute horlogerie din ultima jumătate de an.

Pentru inițiați – Excalibur Sorayama Monobalancier
Din seria colaborărilor artistice fructificate de Roger Dubuis în 2022 face parte și Excalibur Sorayama Monobalancier, ceas cu carcasă și brățară din titan, chestiune care îl individualizează în contextul colecției curente a brandului.

Excalibur Sorayama Monobalanacier

În ce privește dimensiunile, face parte din gama de mijloc a Casei (42 mm), modelul fiind animat de un calibru automatic (RD720SQ). Cu cele 28 de exemplare produse, el reprezintă unul dintre cele mai „accesibile” modele din gama Excalibur, deși această caracteristică e aproape imposibil de asociat cu numele mărcii.

Colaborarea cu ilustratorul Hajime Sorayama poate fi privită ca o recunoaștere a importanței pieței japoneze, dar și a unui fel diferit de a înțelege arta. Ceasul face trimiteri stilistice discrete către universul ilustratorului nipon – fontul specific, efectul vizual de tip moar (moiré), redesenarea stelei emblematice a colecției.

Lipsește evocarea directă a imaginarului tehno-erotic al lui Sorayama, dar probabil că iubitorii niponi ai brandului Roger Dubuis vor decela în detaliile ceasului aceste aluzii, noi, ceilalți, rămânând cu senzația inexplicabilei senzualități pe care piesa o degajă.

Ediție aniversară – Excalibur Spider Pirelli Monotourbillon
Parteneriatul lui Roger Dubuis cu Pirelli merge mai departe – noua bornă de pe acest circuit parcurs în tandem este Excalibur Spider Pirelli Monotourbillon. Celebrul producător milanez de anvelope are astăzi 19 fabrici în 13 țări, 2022 reprezentând anul în care a celebrat un secol și jumătate de activitate.

Excalibur Spider Pirelli Monotourbillon

Modelul pe care vi-l prezentăm a fost lansat la finele lui septembrie și reprezintă, așadar, o ediție aniversară, una cum doar Roger Dubuis putea să producă. Carcasa ceasului (diametrul: 45 mm) este realizată din fibră de compozit mineral și din titan, ea fiind ancorată la încheietură de brățara de cauciuc pe care se află inscripționat logoul aniversar.

Motorul lui Excalibur Spider Pirelli Monotourbillon poartă numele de cod RD508SQ, un mecanism cu întoarcere manuală. Ceasul este exact ceea ce pare: un concentrat de energie și adrenalină destinat celor mai mari pasionați de sporturi cu motor. Pentru fanii Roger Dubuis, modelul reprezintă încă o reușită pe drumul experimentării cu materiale inedite, una dintre coordonatele de forță ale programului tehnic și estetic al mărcii.