FacebookTwitterLinkedIn

Rolul fondurilor de investiții în Europa de Est este ”disproporționat de redus” față de statele din Vest, iar România ar trebui să atragă anual circa 1 miliard de euro de la investitori pentru a reduce acest decalaj.

”România ar trebui să ajungă să atragă fonduri de 1 miliard de deuro pe an de la investitorii de equity, de la volumul actual de doar 100 milioane de euro pe an. În Vest sunt foarte mulți bani nefolosiți, iar noi anticipăm că acele fonduri vor începe să migreze către această regiune. Aceste fonduri nu vin acum pentru că dimensiunea economiei este prea mică, iar economia României este subdezvoltată pentru că sunt puține fonduri de investiții active”, a declarat joi Rudolf Vizental, CEO și co-fondator ROCA Investments.

România este o piață atractivă, cu potențial semnificativ pentru investiții, datorită poziției geografice, stabilității economice și a numărul mare de companii care au nevoie de finanțare, în condițiile în care nivelul de investiții actual este mult sub media europeană, respectiv 0,02% PIB investiții de private equity în România față de 0,7% din PIB investiții în UE.

”Rămânem fideli strategiei noastre de a investi în companii din România pe care le sprijimim să investească în străinătate. Valoarea adăugată stă în branduri și produse. Pentru noi este important ca brandul să fie romînesc, indiferent unde este produs”, a mai spus Vizental.

Deși România este o piață atractivă, nevoia de capital este în continuare ridicată la nivelul companiilor românești. De asemenea, există încă un dezechilibru major între cerere și oferta disponibilă pe piață.

ROCA Investments mizează în perioada următoare pe consolidare și dezvoltare în zona agricolă și industrială. Unul dintre obiectivele companiei este să contribuie la crearea unor ”campioni regionali” prin consolidare și extindere internațională.