FacebookTwitterLinkedIn

Rishi Sunak a avertizat că migrația legală „necontrolată” prezintă riscul de a genera presiuni dificil de gestionat asupra locuințelor, a școlilor și a spitalelor.

Într-un interviu pentru The Telegraph, prim-ministrul a afirmat că este hotărât să reducă migrația legală deoarece atunci când aceasta este “prea mare și prea rapidă”, este dificil pentru nou-veniți să se integreze în comunități.

Guvernul a anunțat săptămâna trecută că tuturor studenților străini, cu excepția celor care desfășoară cercetări postuniversitare, li se va interzice să își aducă membrii familiei în Regatul Unit începând din ianuarie 2024, o măsură care ar putea reduce migrația netă cu până la 150.000 de oameni.

Biroul de Statistică Națională arată că migrația netă – numărul celor care intră minus cei care pleacă – a atins un nivel record pentru anul 2022: între 700.000 și un milion de oameni. Aceasta reprezintă o creștere față de 504.000 de oameni în perioada până în iunie 2022 și aproape triplu față de ritmul pre-Brexit.

Sunak a declarat că restricționarea migrației nu este o măsură împotriva imigranților și aceasta nu poate fi o acuzație adusă Regatului Unit, având în vedere “istoria sa mândră” în privința primirii de refugiați, cum ar fi cei 174.000 de ucraineni.

Cu toate acestea, el a afirmat că Marea Britanie nu poate avea o “migrare legală necontrolată. Asta nu este corect. Duce la presiuni dificil de gestionat asupra locuințelor, școlilor și spitalelor din multe dintre comunitățile noastre. Și atunci când este prea mare și prea rapidă, poate face dificilă integrarea nou-veniților în comunități”, a spus el.

Potrivit The Telegraph, Sunak a afirmat că Marea Britanie rămâne hotărâtă să atingă ținta de 600.000 de studenți, dar acest lucru nu poate fi făcut în detrimentul angajamentului din manifestul Guvernului de a reduce migrația netă.

Miniștrii au recunoscut că migrația netă se va putea întoarce pe termen mediu doar la nivelurile din 2019. Acest lucru înseamnă că Guvernul este probabil să se prezinte la următoarele alegeri – prevăzute în 2024 – fără a reuși să își îndeplinească promisiunea din manifestul din 2019 de a reduce cifra de la 245.000 în acel an pre-pandemic.

Sunak s-a angajat să închidă breșele care au dus la o creștere “șocantă” de opt ori a numărului de dependenți aduși în Regatul Unit de către studenții străini, de la 16.000 la 135.788 începând din 2019.

Începând din ianuarie 2024, doar studenții care urmează doctorate sau programe de masterat în cercetare își vor putea aduce membrii familiei în Regatul Unit. Aceasta afectează aproape nouă din zece (88%) dintre toți studenții străini care urmează studii postuniversitare.

Prim-ministrul a acuzat unele instituții că “vând imigrație în loc de educație” în timp ce a anticipat planuri de a permite studenților de la universitățile cu performanțe foarte bune să își aducă în Regat membrii familiei.

Premierul a mai spus că “Vom căuta, de asemenea, să explorăm… un sistem care diferențiază calitatea instituțiilor, astfel încât, în timp, să putem permite celor mai buni și mai strălucitori studenți ai noștri să își aducă dependenți atunci când studiază la universitățile noastre, în timp ce împiedicăm instituțiile să vândă imigrație în loc de educație”, a declarat el.

În cadrul acțiunii de restricționare, studenților li se va interzice să treacă la vize de lucru înainte de a-și finaliza studiile, în încercarea de a-i opri să utilizeze cursurile universitare ca o rută “pe ușa din spate” către angajarea în Regatul Unit.

De asemenea, va fi efectuată o revizuire care ar putea crește nivelurile de venit necesare pentru studenții străini și familiile acestora. Miniștrii plănuiesc o aplicare mai strictă și o comunicare mai bună a regulilor de imigrație pentru studenți și lucrători calificați.

Prin intermediul unei declarații scrise, Suella Braverman, secretarul de stat pentru Interne, a declarat: “Această serie de măsuri atinge echilibrul potrivit între acțiunea decisivă în privința reducerii migrației nete și protejarea beneficiilor economice pe care studenții le pot aduce Regatului Unit. Acum este momentul să facem aceste schimbări pentru a avea un impact asupra migrației nete cât mai curând posibil.”