FacebookTwitterLinkedIn

Michał Rykiert, Business Development Director pentru EMEA la WEBCON, explică modul în care soluțiile WEBCON ajută companiile din România să își îmbunătățească eficiența și competitivitatea.

Care sunt motivele care au stat la baza deciziei WEBCON de a transforma România într-una dintre piețele sale cheie din Europa de Est?

Compania are rădăcinile în Polonia, o piață care are multe în comun cu România. Ambele piețe au un nivel relativ scăzut de digitalizare în sectorul privat, în comparație cu țările occidentale, ceea ce creează o oportunitate semnificativă pentru companiile care pot investi în soluții cu eficiență dovedită. Ca să dau un exemplu, putem observa sectorul bancar polonez.

Intrând mai târziu în cursă, acesta a putut să evite procesul costisitor de modernizare și să investească direct în dezvoltarea soluțiilor fintech potrivite. O logică similară se aplică în cazul automatizării proceselor de afaceri, unde adoptarea unei tehnologii bine stabilite poate oferi un avantaj rapid și competitiv.

Deși piața din România a devenit un obiectiv strategic în 2023, aveați deja activitate aici de ceva timp, nu-i așa?

Da, deși România a devenit anul acesta o piață strategică pentru noi, platforma noastră este disponibilă pe piața românească de mai mulți ani prin intermediul partenerilor locali, furnizori de servicii care au adoptat platforma noastră pentru clienții lor.

În prezent, aceste companii beneficiază de capacitatea platformei noastre de a simplifica și automatiza diverse procese, îmbunătățindu-și astfel considerabil operațiunile de business. Am observat că mediul de business din România se confruntă cu provocări similare cu cele ale organizațiilor de pe piața noastră internă, unde activăm de 17 ani.

Experiența vastă pe care am acumulat-o în acest timp ne oferă un avantaj în înțelegerea și abordarea nevoilor de digitalizare și suntem încrezători că putem asista companiile românești în procesul lor de transformare digitală, așa cum am făcut-o pentru sute de companii din Europa și Statele Unite.

Așadar, cum ajută WEBCON companiile să-și atingă obiectivele de digitalizare a proceselor?

Eficiența și eficacitatea sunt obiectivele cheie pentru orice companie, indiferent de țară sau industrie. De aceea, liderii de business caută mereu modalități de a implementa cele mai bune practici, de a elimina erorile și de a economisi timp pentru sarcinile manuale care nu aduc valoare adăugată organizației. Acest lucru poate fi realizat prin implementarea aplicațiilor care automatizează și optimizează procesele din cadrul organizației.

De exemplu, să ne gândim la fluxul de lucru necesar pentru aprobarea facturilor. În locul risipei de timp și hârtie pentru a obține semnături de la diferite persoane, puteți utiliza o aplicație care scanează și înregistrează factura, o atribuie proprietarului și se asigură că procesul de aprobare este dus la bun sfârșit, implică persoanele potrivite și se integrează cu sistemul financiar-contabil. Acesta este doar unul dintre nenumăratele exemple despre cum aplicațiile destinate afacerilor pot accelera și îmbunătăți procesele, atât pe cele simple și de suport, cât și pe cele critice.

Clienții noștri încep, de obicei, cu automatizarea proceselor de back-office, cum ar fi aprobarea facturilor menționată mai sus sau, de exemplu, fluxul de corespondență, gestionarea contractelor, aprobarea cererilor de concediu, recrutarea și onboarding-ul, și așa mai departe.

Cu toate acestea, integrarea unei soluții software vine adesea cu costuri ridicate, un proces de implementare îndelungat și un volum de muncă suplimentar semnificativ pentru angajați. Din fericire, nu trebuie să fie așa. Cel puțin, nu cu WEBCON.

Cum așa?

Platforma noastră valorifică tehnologia low-code, ceea ce face ca aplicațiile să fie create rapid și la costuri reduse. Utilizând platforma low-code, nu e nevoie de programare, întrucât are o interfață intuitivă, de tip drag and drop, pentru a crea aplicațiile. Este similar cu folosirea pieselor de Lego pentru a crea orice. Datorită modului în care este concepută platforma WEBCON BPS, nu e nevoie de echipe mari de dezvoltatori pentru a livra aplicații – chiar și o echipă IT mică poate crea aplicații, și o poate face în câteva zile sau săptămâni, nu în luni sau ani. Iar software-ul nostru va garanta că aplicațiile sunt fiabile, sigure, standardizate și scalabile.

Clienții noștri folosesc WEBCON BPS pentru a crea zeci de aplicații în fiecare an, în acest fel susținând în mod continuu noi arii ale organizației lor, îmbunătățindu-le productivitatea și, în consecință, făcând din transformarea digitală o realitate.

Crearea unei aplicații este facilă. Este la fel și adoptarea ei de către angajați?

Categoric. Aplicațiile trebuie să fie intuitive, clare și, mai presus de toate, să facă cu adevărat diferența și să simplifice munca de zi cu zi. Dar, odată ce angajații experimentează beneficiile lor, vor fi motivați să le adopte și să se implice în cât mai multe proiecte de digitalizare. Cu WEBCON, este cu atât mai ușor cu cât, construind toate aplicațiile într-o singură platformă, se asigură o coerență. Aceasta înseamnă că, odată ce un angajat învață să folosească o aplicație, poate folosi cu ușurință o alta, diferită. 

Un alt avantaj semnificativ este faptul că tehnologia noastră le permite managerilor de la diferite niveluri să propună idei pentru noi soluții care le pot optimiza departamentele și să colaboreze cu departamentul IT pentru a le dezvolta. Aceștia pot vedea cât de repede pot obține aplicațiile pe care le co-creează și sunt încurajați să se implice în mai multe inițiative de acest gen. Acest lucru ajută întreaga companie și sprijină creșterea continuă a acesteia.

Un număr mai mare de aplicații poate crea dificultăți în ecosistemul de IT și de mentenanță?

Există această posibilitate, dar nu trebuie să fie așa. Achiziția de software dedicat, ori de câte ori apare o nouă nevoie de business, poate duce la un haos costisitor, format dintr-o multitudine de sisteme diferite între ele, care sunt greu de integrat și de întreținut.

Cu WEBCON, există o singură platformă pentru crearea și gestionarea tuturor aplicațiilor, ceea ce creează o sinergie între ele. Această abordare a dezvoltării de aplicații este mai rentabilă în ceea ce privește licențele și limitează la minimum activitatea de mentenanță. În plus, e mai ușor și pentru echipa IT, întrucât trebuie să se familiarizeze cu o singură platformă pentru a crea soluții pentru companie.

Pentru o companie care vrea să înceapă să folosească procesele low-code de automatizare, care ar fi cea mai bună recomandare?

Recomandarea ar fi să înceapă cu un proces simplu și ușor de gestionat, să aleagă un proces care nu este prea complex și care implică un număr limitat de oameni. Lucrați îndeaproape cu aceștia, dar nu încercați să creați soluția perfectă din prima încercare.

Concentrați-vă pe furnizarea rapidă de valoare pentru afacere și pe îmbunătățirea soluției în mod iterativ. În acest fel, veți putea vedea rezultate rapid, și puteți testa cât de repede și de ușor vă puteți automatiza procesele prin low-code. De asemenea, veți obține primii susținători care vor inspira mai multe proiecte de digitalizare în companie.