FacebookTwitterLinkedIn

Reuniunea reprezentanţilor statelor membre UE, care era programată vineri seara, pentru a discuta propunerea G7 privind plafonarea preţului pentru exporturile de petrol ale Rusiei, a fost amânată pentru săptămâna viitoare.

Un diplomat europeană a declarat: „Nu s-a ajuns la o suficientă convergenţă de viziuni. Nu va avea loc o reuniune în seara aceasta sau în week-end”, conform Agerpres.

Miniştrii europeni ai Energiei nu au reuşit joi să pună capăt neînțelegerilor cu privire la nivelul de preţ la care ar trebui plafonat petrolul rusesc, în ideea de a limita capacitatea Moscovei de a plăti pentru războiul său din Ucraina, fără a provoca însă un şoc asupra aprovizionării mondiale cu petrol. Plafonarea preţurilor ar urma să intre în vigoare în data de 5 decembrie 2022.

Ideea plafonării este aceea de a împiedica companiile de shipping, asigurări şi reasigurări să-şi ofere serviciile pentru navele care transportă ţiţei rusesc la nivel global, dacă acest ţiţei nu este vândut la un preţ mai mic decât cel stabilit de statele din G7 şi aliaţii săi.