FacebookTwitterLinkedIn

De azi, oficialii Carrefour au anunțat că retailerul va afișa la raft avertismente de preț pe o serie de produse, pentru a spori presiunile asupra furnizorilor de bunuri de larg consum precum Nestle, PepsiCo și Unilever, ca să reducă inflația.

Conform Reuters, în Franta, Carrefour va pune etichete pe produsele care au dimensiuni mai reduse, dar costă mai mult, chiar după ce s-a atenuat creșterea prețurilor la materiile prime, în vederea obținerii sprijinului consumatorilor, într-un moment în care retailerii se pregătesc să negocieze cu cele mai mari mărci din lume. Negocierile vor începe curând și se vor finaliza până la data de 15 octombrie.

„Evident, obiectivul este de a stigmatiza aceste produse pentru a putea spune producătorilor să-și regândească politica de prețuri”, a explicat, într-un interviu, Stefen Bompais, director pe segmentul de comunicare cu clienții în cadrul Carrefour.

Directorul general al Carrefour, Alexandre Bompard, cel care conduce și FDC – grupul de lobby al vânzărilor cu amănuntul – a spus în mod repetat că furnizorii de bunuri de larg consum nu cooperează în cadrul eforturilor de reducere a prețurilor pentru mii de produse de bază, în pofida scăderii costurilor cu materiile prime.

În această situație, Alexandre Bompard este susținut de ministrul francez de Finante, Bruno Le Maire, care în luna iunie s-a întâlnit cu 75 de mari retaileri și grupuri ale consumatorilor și a cerut reducerea prețurilor. După o nouă rundă de discuții în august, oficialul francez a anunțat că Unilever, Nestle și PepsiCo se află printre firmele care nu se conformează solicitărilor privind prețurile. Ministrul francez al Finanțelor a amenințat că vor fi impuse sancțiuni financiare dacă firmele nu își respectă promisiunile.

Astfel, de astăzi, Carrefour afișează în magazinele sale din Franța avertismente de preț pe 26 de produse pe care scrie „la acest produs se vede o scădere a volumului sau a greutății sale și o majorare a prețului real de către furnizor”.

Carrefour susține că o sticlă de Lipton Ice Tea fără zahăr și cu aromă de piersici, produsă de PepsiCo, s-a redus de la 1,5 litri la 1,25 litri, ceea ce a avut ca rezultat o creștere efectivă a prețului pe litru cu 40%. Și cantitatea de lapte praf pentru sugari Guigoz, produs de Nestle, s-a redus de la 900 de grame la 830 de grame, în timp ce o prăjitură cu înghețată Viennetta, fabricată de Unilever, s-a redus la 320 grame, de la 350 de grame.

Lindt și PepsiCo nu au răspuns solicitărilor de a face comentarii pe acest subiect, în timp ce Nestle și Unilever au refuzat să comenteze.

De cealaltă parte, potrivit Reuters, grupurile consumatorilor spun că fenomenul „shrinkflation” (“shrink” – micșorare și “inflation” – inflație) este o practică larg răspândită, ea fiind aplicată și de supermarketuri cum ar fi Carrefour la propriile lor produse.

Franța, ca și alte țări din Europa, încearcă de luni să reducă dificultățile cu care se confruntă consumatorii din cauza majorării costurilor de trai, solicitând marilor companii să înghețe sau să reducă prețurile la alimente și transporturi – cu rezultate mixte până acum.

Dar decizia Carrefour de a nominaliza furnizorii reprezintă o escaladare a războiului verbal dintre retaileri și multinaționale.

Bompais a anunțat că avertismente de preț se regăsesc în toate magazinele franceze ale Carrefour și vor rămâne acolo până când acei furnizori vor fi de acord cu reducerea prețurilor. De asemenea, compania ar putea extinde avertismentele și pentru alte bunuri, dar nu intenționează să extindă inițiativa în alte țări în care retailerul activează.