
Reducerea dependenței României de sursele energetice rusești merge în sensul imprimat la ”nivel euro-atlantic” și reprezintă o ”schimbare strategică esențială în actualul context”, susține premierul Nicolae Ciucă, citat de Agerpres.
“La nivel strategic, ruperea de sursele ruseşti de hidrocarburi, reducerea dependenţelor de actorii care ne atacă valorile, merge în sensul deja proiectat la nivel euro-atlantic pentru tranziţia energetică”, a spus Ciucă într-o conferință.
El a adăugat că ”acest tip de urgenţe determină apropierea poziţiilor în materie de politici energetice între statele membre” ale UE.
Uniunea Europeană a cerut în această vară statelor membre să își reducă propriile consumuri de gaze naturale cu 15% pentru a putea compensa dispariția din piață a gazelor importate din Rusia.
În opinia lui Ciucă, această tranziție energetică este ”una dintre schimbările strategice esenţiale în actualul context” și va determina diversificarea surselor de energie, avansul tehnologic şi reorientarea investiţiilor.
Totodată, importurile europene de GNL din SUA au crescut semnificativ pe parcursul verii.
Primul ministru este de părere că România este bine poziționată pentru tranziţia la un model de dezvoltare bazat pe consum energetic sustenabil.
”Proiectele comune energetice şi tehnologice cu partenerul strategic american s-au dovedit o dată în plus o viziune benefică României”, a mai spus Ciucă.