Contratul prenupțial este acel document potrivit căruia fiecare dintre părțile implicate într-un divorț primește ceea ce merită. Aceasta ar fi putea fi definiția deloc academică a controversatului document dacă e să judecăm după efectele pe care acesta le are în căsniciile din lumea celebrităților.
Chiar dacă nu puține au fost cazurile în care negocierea contractului prenupțial a dus la anularea nunții, avocații din Marea Britanie își încurajează clienții să încheie un astfel de document. „Există ideea preconcepută potrivit căreia contractele prenupțiale sunt lipsite de romantism și vor provoca tensiuni într-o perioadă când viitorii soți ar trebui să se bucure de organizarea nunții. Însă o discuție deschisă, avută la începutul mariajului, despre felul în care intenționezi să te raportezi la bunurile tale în caz de divorț este o dovadă de maturitate; un contract prenupțial nu înseamnă să te asiguri că celălalt nu-ți ia banii sau că, dimpotrivă, nu se alege cu nimic de pe urma ta. Este asigurarea că soții nu vor fi obligați să treacă printr-un divorț lung și disputat, este stabilirea, în momente fericite, a felului corect în care trebuie făcute lucrurile în caz de final nefericit”, spune o avocată citată de revista Tatler.
Clauzele contractelor prenupțiale sunt foarte specifice și, în anumite cazuri, sunt actualizate la anumite intervale. Părțile pot fi recompensate la aniversările importante ale mariajului, sau pot fi penalizate în caz de infidelitate.
Președintele american Donald Trump și fosta sa soție, Ivana, au avut un acord prenupțial. „Suntem în secolul XXI și toată lumea ar trebui să aibă un contract prenupțial”, a declarat Ivana Trump pentru Times. „Este esențial pentru binele fiecăruia. Dacă dragostea durează, foarte bine; dacă nu, ambele părți au nevoie de protecție. La urma urmei, nu divorțezi fiindcă încă îl iubești.”
Donald Trump s-a declarat și el în favoarea acestui act: „E o tâmpenie să te căsătorești fără un contract prenupțial. Întrebați-l pe Paul McCartney ce părere are. Sunt convins că și-ar fi dorit unul.”
Muzicianul Paul McCartney a trecut printr-un divorț costisitor în 2008, odată cu încheierea relației cu modelul Heather Mills. În anul 1993, d-ra Mills a suferit un accident rutier în urma căruia i-a fost amputat piciorul stâng de la genunchi în jos și a devenit celebră după ce și-a vândut povestea tabloidului britanic News of the World.
Femeia a reușit să se refacă și a continuat să lucreze ca model folosind o proteză. În 2002, s-a căsătorit cu Paul McCartney, cu care are o fetiță. Cuplul s-a separat în 2006, iar în urma divorțului pronunțat în 2008, d-ra Mills, astăzi în vârstă de 52 de ani, a primit 24,3 milioane de lire sterline.
De departe cea mai mare sumă câștigată în urma disoluției unui mariaj a fost cea obținută de Mackenzie Scott când a divorțat de Jeff Bezos, fondatorul Amazon și cel mai bogat om din lume. În vârstă de 50 de ani, MacKenzie Scott a studiat la Universitatea Princeton, unde a avut-o printre profesori pe scriitoarea Toni Morrison. Cariera de romancieră a fostei doamne Bezos a debutat cu dreptul, primul său roman obținând American Book Award în 2006.
MacKenzie Scott a fost căsătorită cu Jeff Bezos din 1993 până în 2019. Când căsnicia s-a poticnit, cum soții nu au avut un contract prenupțial, divorțul s-a pronunțat în conformitate cu legea proprietății comune, care spune că bunurile obținute în timpul mariajului se împart în mod egal. MacKenzie Scott a devenit astfel a treia cea mai bogată femeie din lume, primind 35,6 miliarde de dolari de la fostul soț.
BBC spune că, în ultimele patru luni, d-na Scott a donat 4,2 miliarde de dolari unor organizații caritabile, ceea ce face ca suma totală direcționată către binefacere în 2020 de fosta doamnă Bezos să ajungă la 6 miliarde de dolari. Astăzi, cu 60,7 miliarde de dolari, MacKenzie Scott se află pe locul al 18-lea în Topul Forbes al celor mai bogați oameni din lume, numai anul acesta averea ei sporind cu 23,6 miliarde de dolari.
Probabil cel mai faimos contract prenupțial este cel dintre Catherine Zeta-Jones și Michael Douglas. De-a lungul timpului, au ieșit la iveală diverse detalii din înțelegerea dintre cei doi. Astfel, pentru fiecare an de căsnicie, Catherine primește 3,8 milioane de dolari, iar dacă Michael o înșală, suma crește. Actorul a încheiat acest contract după ce a trecut printr-un divorț scump în anul 2000: despărțirea de Diandra Douglas după un mariaj de 23 de ani l-a costat pe Michael Douglas 45 de milioane de dolari.
Prețul adulterului este una dintre clauzele cel mai des întâlnite în contractele prenupțiale: revista Tatler susține că Jessica Biel primește 500.000 de dolari dacă soțul ei, Justin Timberlake, o înșală.
Cu asemenea sume, nici nu mai știi ce să-ți dorești, să-ți fie fidel sau nu?
Foto profimediaimages.ro