FacebookTwitterLinkedIn

REI Grup, specializată în servicii de consultanță pentru atragerea de fonduri nerambursabile, are în lucru proiecte de investiții ce totalizează peste 500 de milioane de euro, pentru a fi depuse pe schema ConstructPLUS.

ConstructPLUS este instrumentată de Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului (MEAT) și este dedicată companiilor cu activitate în industria materialelor de construcții, care vor să își diversifice activitatea prin noi fabrici sau prin investiții în extinderea portofoliului de produse.

Deși interesul pentru investiții în domeniul producției de materiale de construcții este uriaș, bugetul schemei este limitat în sesiunea ce a debutat azi, 8 aprilie, alocarea fiind de numai 149 milioane euro, anunță REI Group.

„Purtăm discuții și negocieri pentru proiecte mari de investiții a căror valoare totală depășește 500 de milioane de euro, iar ConstructPLUS este una dintre cele mai așteptate scheme de ajutor de stat pentru companiile cu care colaborăm. Interesul este uriaș, însă este clar că nu toate proiectele vor beneficia de finanțare din cauza alocării foarte mici”, a declarat Roxana Mircea, managing partner REI.

Potrivit Roxanei Mircea, cererea crescută în domeniul producției de materiale de construcții arată apetitul investitorilor pentru piața locală, pe lista companiilor interesate de a derula proiecte fiind atât afaceri antreprenoriale românești, cât și grupuri internaționale.

„Sunt investiții pe care România nu le-a mai văzut în ultimii ani, de ordinul sutelor de milioane de euro. Schema ConstructPLUS, instrumentată de MEAT, este binevenită și îndelung așteptată, însă aceasta trebuie coroborată cu nevoia reală din piață. Riscăm să pierdem investiții de miliarde dacă nu vom reuși să găsim sursele de finanțare necesare pentru a satisface mare parte din aceste planuri de investiții”, a completat Roxana Mircea.

Schema de finanțare ConstructPLUS a debutat pe 8 aprilie și va fi deschisă până pe 8 mai 2024. Solicitanții eligibili pe această schemă de finanțare sunt start-up-urile, microîntreprinderile, IMM-urile, dar și întreprinderile mari, iar sprijinul neramubursabil maxim pe care îl pot atrage companiile, pentru un singur proiect de investiții, se ridică la 57,75 milioane de euro pentru întreprinderile mari, respectiv o intensitate maximă de 70%.

Pentru a atinge grantul maxim și a obține finanțarea dorită, investiția ar trebui să fie realizată într-un județ care atinge intensitatea maximă (de 70%) – printre acestea numărându-se județele Galați, Prahova, Dolj sau Gorj.

Clasificarea proiectelor care ar putea obține finanțarea dorită pe această schemă de ajutor de stat se va face pe baza unui punctaj obținut de aplicanți, ce reflectă atât performanțele financiare ale acestora, valoarea proiectului de investiții să depășească pragul de 40 milioane euro, capitalul social subscris să fie unul cu o valoare de peste 500.000 de lei, iar codul CAEN al companiei care va aplica pe acest program să aibă un sold negativ în balanța comercială (raportat la anul 2022).

Producția de materiale de construcții a fost unul dintre cele mai active sectoare de investiții din ultimii trei ani, cea mai mare parte a investițiilor fiind realizate cu sprijin nerambursabil, prin intermediul mai multor scheme de ajutor de stat puse la dispoziție de autorități. 

Printre cele mai importante companii care au derulat investiții în sectorul producției de materiale de construcții se numără Casa Noastră – QFort, Barrier sau Austrotherm, dar și alte nume mari din domeniu, specializate în producția de tâmplărie PVC, prefabricate din beton, producție de lacuri și vopsele și multe altele, anunță reprezentanții REI.

Ministerul Finanțelor are în pregătire o nouă schemă de ajutor de stat ce are ca obiectiv dezvoltarea regională prin realizarea de investiții care vor asigura echilibrarea balanței comerciale a României, în sectoarele eligibile. Bugetul multianual se ridică la peste 450 milioane euro, în timp ce media anuală este de aproximativ 150 milioane euro.

Viitorul apel se adresează atât companiilor la început de drum (start-up), dar și IMM sau întreprinderilor mari, iar condiția este ca rentabilitatea cifrei de afaceri să fie mai mare de zero în unul din ultimele trei exerciții financiare încheiate.

În plus, valoarea minimă a costurilor eligibile pentru finanțare trebuie să fie de cel puțin 10 milioane de euro. Aici sunt încadrate atât active corporale, de tipul construcțiilor noi sau achiziției de echipamente, ori a activelor necorporale (ex: brevete, licențe, know-how sau alte drepturi de proprietate intelectuală).

Județul Gorj este singurul care va beneficia de cea mai mare intensitate, respectiv unde beneficiarii vor putea primi până la 70% din nivelul maxim al ajutorului de stat solicitat. Suma maximă pe care o poate primi un beneficiar se ridică la 57,75 milioane euro.

Alte 16 județe, printre care Bacău, Botoșani, Neamț, Suceava, Vaslui, Brăila, Buzău, Galați, Vrancea, Tulcea, Călărași, Ialomița, Teleorman, Mehedinți, Olt și Vâlcea, vor beneficia de o intensitate maximă de 60% a ajutorului de stat, respectiv un grant maxim de 49,5 milioane euro.

Celelalte județe vor beneficia de intensități maxime cuprinse între 30 și 50%. Municipiul București este exclus de la sprijin nerambursabil prin schemele de ajutor de stat.

În cazul investițiilor aferente codului CAEN 5510 – Hoteluri și alte facilități de cazare similare, nivelul maxim al ajutorului de stat ce poate fi acordat este de 15 milioane RON, echivalentul a circa 3 milioane euro.

Fii la curent cu tot ce contează în business-ul din România și abonează-te la canalul nostru de Whatsapp Forbes Romania