FacebookTwitterLinkedIn

Regio Med, furnizor de aparatură medicală și mobilier spitalicesc cu sediul în Oradea, încearcă să-și mențină vânzările cel puțin la nivelul ultimilor ani de activitate, dar condițiile de piață sunt nefavorabile: producătorii anunță creșteri frecvente de prețuri, iar transportatorii întârzie livrările. 

După cum declară Simona Avramescu, Sales Manager la Regio Med pentru Forbes, producătorii cu care colaborează compania “anunță creșteri de prețuri lunar”, iar livrările transportatorilor, fie ei aerieni, feroviari sau rutieri, “pot ajunge acum la 4-6 luni de la plasarea comenzii”, în condițiile în care, înainte de declanșarea pandemiei și a războiului ruso-ucrainean, acestea se realizau într-un interval de 30 zile. 

Comparativ cu prima perioadă a anului  trecut, Regio Med a înregistrat o scădere a cifrei de afaceri pentru proiectele noi, de aproximativ 30%. “Majoritatea contractelor aflate în derulare au fost începute în anul 2021, iar noile contracte încheiate anul acesta au avut o valoare mult mai mică, comparativ cu prima parte a anului 2021”, explică Simona Avramescu. 

Compania a semnat recent două acorduri-cadru pentru dotarea cu peste 100 de paturi de spital ATI (anestezie – terapie intensivă) și paturi electrice de salon, însă au intervenit, pe lângă problemele logistice cu livrarea și majorarea prețurilor de către transportatori “de la o săptămână la alta”, și provocări legate de semnarea contractelor cu autoritățile contractante. Cum principalii clienți ai Regio Med sunt spitale publice de stat, se întârzie semnarea contractelor din cauză că nu s-au primit banii de la bugetul de stat, respectiv de la Ministerul Sănătății.

Compania nu ia în considerare mărirea propriului spațiu logistic, din moment ce majoritatea livrărilor se fac direct de la producători la beneficiarul final, prin intermediul firmelor de transport contractate. “Doar în cazurile în care există o cantitate sau o valoarea minimă obligatorie de achiziționat de la producători, care depășește necesarul angajat de noi conform contractului încheiat, echipamentele  se depozitează în spațiul nostru propriu”, explică reprezentanta Regio Med. 

Simona Avramescu consideră că piața de tehnologie medicală din România este în continuă dezvoltare și schimbare, “însă mai sunt multe de rezolvat în sistemul medical în privința dotărilor existente, calificării personalului medical și condițiilor de spitalizare și igienă, mai ales din spitalele de stat.”

Potrivit datelor oficiale, publicate de Ministerul Finanțelor, compania a raportat în anii trecuți cifre de afaceri la nivelul a 10 milioane de lei. Anul trecut, profitul obținut a ajuns la 1,9 milioane de lei, în creștere față de anul 2020, când a fost de 1,6 milioane de lei.